Az EP-választás magyar ügy

Az EP-választás magyar ügy
Kedd este a Szakszervezetek Művelődési Házában küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Több felszólaló is azt hangsúlyozta: az európai parlamenti választás magyar ügy.

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke több okot is felsorolt. Az első, hogy körülbelül 75 ezer magyar gazda él Erdélyben, akik az uniós csatlakozás óta több mint 1,5 milliárd euró agrártámogatást kaptak. A nyugati tagállamok viszont már most bejelentették: megreformálnák a rendszert abban az értelemben, hogy a finanszírozás kevesebb legyen. Ott kell lenni tehát az európai parlamentben, hogy ez ne történhessen meg.

A második indok, hogy a hat éve az RMDSZ által elindított európai kisebbségvédelmi törvénykezdeményezés, melyet 1,3 millió uniós polgár írt alá, egy újabb állomására futhasson be, és meg lehessen győzni Európa vezető hatalmait arról, hogy foglalkozzanak az őshonos kisebbségek problémáival is.

A harmadik érv pedig, hogy az önkormányzatok 5,3 milliárd euró értékű pénzt hívtak le eddig uniós forrásokból különböző településfejlesztésekre, és a nyugati tagállamok ennek mértékét is csökkenteni szándékoznak. Az is tét tehát, hogy lesz-e a hova pályázni, és ugyanolyan lesz-e ennek összege. „Romániának így is, úgy is kiosztják a 33 helyet, és egyáltalán nem mindegy, hogy nekünk ebből mennyi jut!”- nyomatékosította a honatya.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök úgy fogalmazott: a kérdés az, hogy „három becstelen ember mellé befér-e legalább egy becsületes, vagyis egy RMDSZ-es is”, hiszen listavezetőként biztos mandátumhoz jut „a magyarellenességével a vérnyomásunkat növelő” Rareş Bogdan (PNL), a „hazudós” TraianBăsescu (PMP) és az a Dacian Cioloş (USR-Plus), aki miniszterelnökként megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsú a világörökség része legyen.

Ciucur Losonczi Antonius