Az EP-választás a legfontosabb

Az EP-választás a legfontosabb
Nemrég Nagyváradon a bábszínházban bemutatták Markó Béla költő Csatolmány című verseskötetét, melyet követően az RMDSZ szenátora, volt szövetségi elnöke nyilatkozott az Erdély Online-nak.

– Sajnos nem látom úgy, hogy 2014-ben a romániai politikai élet alapvetően jobbá válna, mert ahogy mindannyian megtapasztaltuk, a kormánykoalíció annak ellenére, hogy erős többséggel rendelkezik a román parlamentben, nem volt képes mostanáig egy koherens, következetes programot érvényesíteni. Nem volt képes gyakorlatilag semmiféle reformintézkedést hozni, illetve ami számunkra nagyon fontos lett volna, a decentralizációs törvény ebben a pillanatban veszélyben van, hiszen az alkotmánybíróság visszaküldte, és nem tudjuk, hogy mi lesz belőle. Ha már a romániai politikai életről beszélünk, én ilyesmiket várnék, tehát hogy a decentralizáció, ami számunkra elsődleges fontosságú, tényleg beinduljon, és emellett a kormány teremtsen stabilitást például az oktatásban, ahelyett hogy itt-ott lefaragnak a tanügyi törvényből, vagy nem alkalmazzák egyes rendelkezéseit, és sorolhatnám még a konkrét elvárásokat. Nem gondolom tehát azt, hogy 2014-ben jelentős fordulat következik be, pedig lenne lehetőség jobbításra.

Ami az RMDSZ-t illeti: nekünk az idén a legnagyobb kihívás kétségtelenül az európai parlamenti választás. Nem csupán azért, mivel ez egy megméretkezés, hanem azért is, mert bár sokan nem érzékelik, hogy mennyire fontos, nekünk továbbra is ott kell lennünk Brüsszelben, és lehetőleg hallatni kell ott a szavunkat. Tehát azt gondolom, hogy a romániai magyar választók szempontjából ez a leglényegesebb esemény az idén- válaszolta az RMDSZ volt elnöke azon kérdésünkre, mit vár a 2014-es esztendőtől.

Magyarellenesség

– Minden nacionalista retorika emlékeztet minden nacionalista retorikára, ez tagadhatatlan. Nem hiszem azonban azt, hogy máris visszatértünk a kilencvenes évekhez, mert közben jelentősen változtak a jogi keretek, jelentősen változtak a magyar közösség törvényes lehetőségei. Intézményeink vannak, számos jogot sikerült kivívnunk, viszont ebben az időszakban nekem a nagy gondom az, hogy ezeket meg is kell védenünk. Attól tartok ugyanis, hogy bármilyen pillanatban átcsaphat a magyarellenes retorika magyarellenes intézkedésekbe is. Itt-ott már próbálják megnyirbálni a jogainkat, vagy visszaszorítani az intézményeinket, és valószínű, ha már 2014-ben beszélünk, hogy az európai parlamenti választások mellett a másik nagy kihívás számunkra az kell legyen, hogy ezeket a negatív megnyilvánulásokat megakadályozzuk- nyilatkozta honlapunknak az RMDSZ szenátora azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi időszakban úgy országos, mint helyi szinten erősödni látszik a nacionalista retorika.

Ciucur Losonczi Antonius