Az enyhe tél kedvezett az iskolabővítési munkának

Az enyhe tél kedvezett az iskolabővítési munkának

Bihar megye – A 2007/2008-as tanév megnyitó ünnepségének idején már javában folyt a munka az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola főépületének bővítésére. Az enyhe tél kedvezett a kivitelezőknek, jó ütemben haladnak.

Az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskolához 13 épület tartozik, ennyiben zajlik az oktatás. Ez a szám nem csak a „babona-szempontból” nem szerencsés, de azért sem, mert a szétszórtság miatt nehéz összehangolni a munkát, a tanároknak pedig sokat kell egyik épületből a másikba járkálniuk a szünetek idején. Az épületek közül a „legfiatalabb” a labdarúgó pálya melletti főépület, de az is benne van már a korban, a 60-as 70-es évek fordulóján épült. A helyhiányt orvosolandó épült ugyan egy 6 tantermes iskola a főépület udvarán, melyet éppen egy éve adtak használatba, de a kivitelezéssel kapcsolatban túlzás a minőség szót használni…

Kedvező időjárás

A főépület bővítési munkái tavaly nyár végén kezdődtek meg (a tervek szerint őszre be is fejeződnek), erről annak idején röviden már beszámoltunk. Az U alakú épület focipálya felőli végét hosszabbítják meg a sportterem irányába. Az eredeti elképzelés az volt, hogy egészen az említett sportteremig építkeznek, „összekötve” az épületeket, de ez több okból nem bizonyult megvalósíthatónak, tudtuk meg Papp Erika igazgatónőtől. Az enyhe tél kedvezett a bővítési munkának, a munkások már az emeleti rész tetején tartanak. Az iskola 4 osztályteremmel, épületen belüli illemhelyekkel, a beépített tetőtérben pedig gyűlésteremmel fog gazdagodni, illetve kisebb helyiségekben helyet kap a könyvtár, az egészségügyi aszisztens rendelője.

A sportterem is megújul

Először 405, majd 150 ezer lejt kaptak, a beruházás összértéke 1,150 millió lej, tehát még 600 ezer lejre lesz szükségük, amire ígéretük van. További tervük (s amire még pénzt kell szerezni), hogy az építkezések miatt megkurtított udvart illetve sportpályát rendbe tegyék. Folyamatban van a már említett sportterem korszerűsítése is. Ennek megvalósítását egyrészt saját költségvetésükből fedezik, másrészt a helyi Philadelphia Alapítvány közreműküdésvel kaptak külföldi támogatást. Már kicserélték az ablakokat, a padlózat parkettáját, következik az öltözők, mellékhelyiségek felújítása.

Iskolafejlesztési tervekből nincs hiány

Az iskolában zajló bővítési és korszerűsítési munkálatok mellett új épületek létrehozását is tervezik a tanintézmény vezetői: új iskola- és óvodai központot, tornatermeket. A főépület bővítéséről szóló sorok kiegészítéseként el kell mondanunk, hogy a most épülő új épületszárnnyal „összhangba” kívánják hozni a régebbi épületrészeket is, azaz utóbbiakra is tetőtérbeépítést álmodtak meg – igaz, hosszabb távon. A Helyi Tanács februári gyűlésén Szabó Zoltán aligazgató (aki tanácsos is egyben) egy olyan új iskola látványtervét mutatta be tanácsostársainak, melyben helyet kaphatna a városközpont valamennyi I-IV osztálya.

Bontanának, építenének            

 Az épület a Kálvin János utcai (a református templommal szembeni) iskola helyén épülne fel, pontosabban azon a telken. A terv szerint lebontanák az ottani iskola jelenlegi épületét, az utcafronton udvar lenne, az új épület pedig a hátsó részen nőne ki a földből arra a területre, mely megnagyobbodna a mostani udvar mögötti résszel. Utóbbin található a közeli tömbházakat egykor kiszolgáló, ám ma már a város szégyenfoltjának számító, lebontandó kazánház és mellette az a sopron, ahol Nyíló Akác Napokkor állatkiállítást tartanak. Mint a fentiekből kiderül, ez az iskola csak a városközponti osztályokat hozná egy épületbe, a városszéliek – a távolság okán – maradnának a helyükön.

Új termek, óvodai központ

De nem maradnának fejlesztés nélkül: a Dihenes negyedben, ahol gyarapszik a gyereklétszám, három új tantermet szertnének, továbbá egy tornatermet; a Bank utca iskolában túl vannak két tanterem teljes felújításán (falak pucolása, ajtók és ablakok valamint a villanyhálózat cseréje), a tető rendbetétele következik, valamikor a jövőben pedig oda is tornatermet szeretnének, tudtuk meg Papp Erika igazgatónőtől. Ugyancsak új épület lesz a tervezett óvodai központ, melynek terveztetésére 200 ezer lejt már meg is kaptak. A komplexum, mely a városközpont óvodai csoportjait gyűjti egy helyre, a mostani napközi és a szomszédos, ma még tantermeknek helyet adó (Volosen-ház néven közismert) épület udvarán lesz, benne 10 teremmel (6 ovisoknak, 4 napköziseknek).

Rencz Csaba