Az EMNT közleménye

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete véget kíván vetni az egyszerűsített honosítási törvény alkalmazása kapcsán a megyében napok óta zajló, méltatlan vitának.

Felelőtlenségnek tartjuk, hogy az RMDSZ az általa kérelmezett, a fordítással kapcsolatos eljárási javaslatokat , amelyek  amúgy minden szakszerűséget nélkülöznek, eleve  úgy kezelte, mintha már érvénybe lépett eljárási módosítások lennének. Jelen pillanatban az eljárás megköveteli minden  nem magyar nyelvű okmány magyarra való fordítását. Erről dr. Wetzel Tamás miniszteri biztos, az egyszerűsített honosítási törvény kidolgozója  tájékoztatott bennünket.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szakképzett ügyintézői  mindvégig ennek megfelelően jártak el. Ezután is arra kérjük az igénylőket, hogy fordíttassák le  magyarra  valamennyi  nem magyar nyelvű  dokumentumukat.  Iratcsomójuk átnézését  vállaljuk  a Demokrácia Központokban.

Az RMDSZ megalapozatlan és felelőtlen nyilatkozatai,  a téves tájékoztatás miatt  magyar emberek  százai  veszíthetnek időt az ügyintézésben, hiszen  a magyar fordítást nélkülöző  kérelmezők jobb esetben is  okiratpótlási felszólítást fognak  kapni az elkövetkezendőkben.

A  vitát lezártnak tekintjük.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete