ERDON Helyi hírek

2008.09.11. 16:05

Monospetri szüreti fesztivál

<p>Bihar megye - A monospetri Német Demokratikus Fórum idén is megrendezte a már hagyománnyá vált szüreti fesztivált. A mostani alkalom kettős ünnepet jelentett, hiszen idén ünneplik fennállásuk tizedik évfordulóját.</p>

Mint az eddigi években, most is együtt ünnepelt az egész falu a Fórum tagjaival. A délelőtti szentmise előtt a helybéliek és a meghívott vendégek népviseletbe öltözve felvonultak a főutcán, köszöntve és hívogatva a lakosokat az ünnepségre. Örvendetes dolog, hogy nagyon sok volt a fiatal résztvevő, ami garancia e szép hagyomány továbbvitelére. A misét Szűcs Attila diószegi tisztelendő két nyelven – német, magyar – celebrálta, melynek kezdete előtt Nagy János helyi tisztelendő köszöntötte a résztvevőket és meghívott vendégeket. Az eseményt, mint az eddigi években is, megtisztelte jelenlétével Schwartz János, az észak-erdélyi NDF elnöke, Höcli József, a szatmárnémeti Stiftung elnöke, Barcui Barna, Vedresábrány község polgármestere és Blaskó Mária helyi RMDSZ-elnök.

Sikert aratott

Mise után a helyi és a vendég – erdődi, nagyváradi, palotai, szentjobbi, tasnádi – tánccsoportok közös menettánc-bemutatót tartottak a főtéren, a katolikus templom előtt. A zenét az állandó vendégnek számító kaplonyi fúvósok szolgáltatták. A bemutatóval óriási sikert arattak. Innen az NDF-székházhoz vonultak, ahol részt vettek a születésnapi ebéden, ahol több mint 250 személyre terítettek, majd a szabadtéri színpadon kezdetét vette a majd ötórás táncbemutató. Előtte Végső András NDF-elnök köszöntötte a mulatság résztvevőit. Több alkalommal is felléptek a helyi és a vendég táncosok. A helyi Piramis együttes most is nagy sikert aratott. Tombola is volt, ahol értékes nyereményeket sorsoltak ki. Kellemes színfoltja volt a rendezvénynek, amikor óriás plüss állatfigurákat árvereztek. A kulturális műsor befejezése után este 8-tól kezdődött a hajnalig tartó jó hangulatú szüreti bál. A rendezvényen a falu valamennyi etnikuma képviselte magát és civilizáltan, felszabadultan tudtak együtt örülni, szórakozni.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!