Az EMNP az RMDSZ-szel és az MPP-vel együtt idézné fel a Kolozsvári nyilatkozatot

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Toró T. Tibor nyílt levélben hívta egy október 25-i kolozsvári megbeszélésre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét az erdélyi magyarság autonómiaigényét először megfogalmazó Kolozsvári nyilatkozat elfogadása huszadik évfordulójára.

Toró T. Tibor az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyílt levelében a közös ügyekről való együttgondolkozásra hívja a másik két magyar párt elnökét. “Ahogyan felvidéki nemzettársaink politikai szervezetei ki tudtak munkálni egy közös dokumentumot stratégiai céljaikról, amit aztán közösen próbálnak képviselni, hasonlóan mi is képesek vagyunk az erdélyi magyar nemzeti minimum kidolgozására. Lennie kell egy szintnek, amiből már nem szabad engedniük a bukaresti parlamentbe készülő erdélyi politikusoknak, induljanak bármelyik magyar párt jele alatt” – áll a dokumentumban.

Toró úgy vélte, a megbeszéléssel a húsz évvel ezelőtt ellenszavazat nélkül elfogadott, és az autonómia-törekvések szempontjából referenciának számító Kolozsvári nyilatkozat napját tisztelhetnék meg. Ez alkalommal alakíthatnának ki közös álláspontot az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum új tartalommal való feltöltéséről is.

Az 1992. október 25-én elfogadott Kolozsvári nyilatkozatban az RMDSZ leszögezte: “a romániai magyarság politikai alanyként államalkotó tényező, s mint ilyen, a román nemzet egyenjogú társa”, és kinyilvánította, hogy “a belső önrendelkezés útján” kíván haladni.

Az RMDSZ belső, majd külső ellenzéke gyakran rótta fel az elmúlt 20 évben a szövetség vezetésének a kolozsvári nyilatkozatban tett vállalások feladását. Október 7-én Kelemen Hunor RMDSZ elnök kijelentette, a Kolozsvári nyilatkozatban foglalt célok jó része megvalósult.