Az EMNP a PNL érdekei ellen lép fel

Akt.:
Az EMNP a PNL érdekei ellen lép fel
Csütörtökön kampányzáró sajtótájékoztatót tartott az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete is.

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi polgármester-jelöltje pozitívan értékelte a kampánytörvény egyes kitételeit a csütörtöki tájékoztatón. Például azt a szabályt értékelte kedvezően, hogy nem lehetett a kampányban óriásplakátokat kihelyezni a közterületekre, illetve, nem lehetett kampányrendezvényeket szervezni, bár, mint megjegyezte, az RMDSZ megkerülte ezt a szabályt például úgy, hogy majálisokat szervezett május utolsó hétvégéjén. Az EMNP alelnöke köszönetet mondott mindenkinek, aki az aláírásgyűjtésben, a plakátolásban és a kampányban segített a pártnak, a sajtónak pedig megköszönte a tisztességes tudósításokat.

Na tessék!

A sajtókiadványok kapcsán azonban Zatykó Gyula felhívta a figyelmet a Varadinum Kulturális Alapítváy által ötvenezer példányban kiadott Tessék, kérem! nevű ingyenes folyóiratára, amelynek májusi számában az utolsó oldalakon – mint mondta – az EMNP-t sértegető, mocskoló írások, viccek jelentek meg. Kifejtette, hogy ez már csak azért is igen aggályos, mert ennek a folyóiratnak az a felvállalt célkitűzése, hogy a kétnyelvűséget erősítse, és erre a célra kap komoly anyagi támogatást, nem pedig arra, hogy pártpropagandát folytasson, illetve hogy egyes magyar politikusokat gyalázzon. Hozzátette, hogy ilyenfajta kampányolás méltatlan azokhoz, akik minden magyar polgármestere, tanácselnöke, vagy tanácsosai akarnak lenni.

Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi elnöke, a párt váradi tanácsosjelöltje kifejtette, hogy Nagyváradon egyre fogy a magyarság, és ennek a folyamatnak gátat kell szabni, és az EMNP harcolni fog a helyi tanácsban a magyar érdekekért, szögezte le. A továbbiakban elismerte, hogy „sokan megundorodtak a politikától az elmúlt években, holott nem a politikával van a probléma, hanem a politikusokkal, ezért nem a politikától kell elfordulni, hanem azoktól a politikusoktól, akik megundorították az embereket a politikától”.

Részvétel függő

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke, egyúttal a párt megyei tanácsosjelölti listájának a vezetője kifejtette, hogy a megyében több helyen őszinte jóhiszemű kampány folyt, de voltak olyan települések is, ahol a négy évvel ezelőtti fenyegetések, zsarolások ismétlődtek meg. A továbbiakban kifejtette: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) célja a megyei tanácsban abszolut többséget, a nagyváradi helyi tanácsban pedig kétharmados többséget elérni, és ha ezek megvalósulnak, akkor csak szimbolikus lehet majd az a szövetségi szerep, amit a PNL esetleg felkínál valamelyik magyar alakulatnak. Azonban ha az EMNP-nek sikerül mind a megyei, mind a nagyváradi helyi tanácsba legalább két tanácsost bejuttatnia, ez azt jelentené, hogy meghiusúlna a PNL-nek ez a törekvése, ezért Csomortányi megítélése szerint az EMNP-re leadott szavazat a leghasznosabb szavazat a magyar közösség számára. Az EMNP-nek két célkitűzése van ezeken az önkormányzati választásokon, folytatta a politikus: megerősíteni a magyarság alkupozíciót mindenhol, ahol csak lehet, illetve megindítani a magyar közélet megtisztulási folyamatát. Arra a kérdésünkre: mennyi szavazatra van szükség ahhoz, hogy az EMNP bejusson a váradi, illetve a Bihar megyei tanácsba, Csomortányi István azt mondta, hogy ez nagyban függ a részvételi aránytól. Négy évvel ezelőtt mintegy hatvan százalékos volt a részvételi arány, és ha most június 5-én hasonló lesz a választói aktivitás, akkor Nagyváradon 4500, Bihar megyében pedig mintegy 14 ezer szavazatra lesz szüksége az EMNP-nek ahhoz, hogy bejusson, tette hozzá.

Törvényi hiányosságok

Az EMNP-s politikusok kitértek arra is, hogy a törvény értelmében a szavazókörzetek bizottsági összetételében elsőbbséget élveznek a parlamenti pártok, így történhetett meg az, hogy nyolc, vagy kilenc Bihar megyei településen, ahol az EMNP polgármesterjelöltet és teljes helyi tanácsosi listát állított, a párt nem küldhetett urnabiztost a szavazókörzetbe, mert helyét olyan parlamenti pártok emberei foglalták el, amelyeknek egyetlen jelöltjük sincs az adott településeken. Csomortányi említést tett arról is, hogy Érmihályfalván első körben az egyik szavazókörzetben az összes urnabiztosi helyet az RMDSZ kapta meg, és a helyzet csak az EMNP óvása nyomán normalizálódott. Moldován Gellért Lajos arról tájékoztatott, hogy Nagyváradon az összes szavazókörzetben van urnabiztosa az EMNP-nek.

Pap István