Az embertelen bánásmód ellen

Az embertelen bánásmód ellen
Nagyvárad- Csütörtök emberi jogi témában tartott sajtótájékoztatót Biró Rozália szenátor az RMDSZ Sas-palotabeli székházában. Megtudtuk: Embertelen Bánásmódot Megelőző Tanács felállítását javasolja.

Október 10-i sajtótájékoztatóján Biró Rozália RMDSZ-es szenátor kifejtette: az ENSZ 57. Közgyűlése 2002-ben opcionális jegyzőkönyvet fogadott el arról, hogy szükséges egy olyan független mechanizmus kifejlesztése, mely az embertelen bánásmód megelőzésével, illetve a szabadságukban korlátozott személyek megfigyelésével foglalkozna. (Utóbbi kategóriába nem csupán a fogva tartott elítéltek, hanem például az árvaházak, öregotthonok, szociális és egészségügyi gondozóközpontok lakói is beletartóznak). Románia 2003 szeptemberében írta alá a dokumentumot, és 2009-ben ratifikálta, vagyis kötelezte magát arra, hogy kidolgoz egy ilyen mechanizmust, illetve beleegyezik abba, hogy kiküldött szakemberek időnként monitorizálják a szabad mozgásukban korlátozottak életét, és jelentéseket állítanak össze erről. Ugyanakkor élt azon jogával, hogy az ezek bevezetéséhez szükséges két év mellé plusz egy év haladékot is kérhet. 2012 augusztusában azonban megdöbbenve észlelte, hogy két hónappal korábban ez a határidő lejárt, így világpremierként még két év türelmet igényelt. Idén áprilisban az ENSZ illetékes bizottsága beleegyezett ebbe, azzal a feltétellel, hogy beszámolót készít az elért haladásról, és szeptemberig nyilatkozik arról, milyen konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy egy év múlva a mechanizmus a gyakorlatban is végrehajtható legyen. A kért jelentés viszont nem született meg, végül egy hónappal ezelőtt Románia ugyan leadott egy akciótervet, de hogy ez mit tartalmaz, azt nem lehet tudni, mivel a kormány nem konzultált erről a civil szervezetekkel, és nem nyilvános.

Igazgatótanács

A szenátor asszony elmondta: látva a huzavonát, júliusban tanácskozásra hívta az emberi jogi témákban szakértőnek számító civil szervezetek képviselőit (Helsinki Bizottság, Közpolitikai Intézet, Menekültügyi Tanács), és megegyeztek abban, hogy létre kellene hozni egy Embertelen Bánásmódot Megelőző Tanácsot. Az erre vonatkozó törvénykezdeményezést szeptember 2-án nyújtotta be. Ezt a szervet egy igazgatótanács irányítaná, melynek tagjai közül kettőt-kettőt a civil szervezetek, az országos orvosi és az ügyvédi kamarák, egyet pedig a pszichológusok szakmai szervezete delegálnának. Hogy a kijelölt 2014 szeptemberi határidőig a Tanács valóban működőképes legyen, Biró Rozália megítélésében a vonatkozó törvénynek legkésőbb négy hónappal előtte már kellene jelennie a Hivatalos Közlönyben, melynek szerinte 80-85 százalék az esélye. Hangsúlyozta: erre az entitásra több okból kifolyólag is szükség, például azért, mert jelenleg ugyanaz az intézmény ellenőrzi az előírások végrehajtását, mint amely kivitelezi, Románia az Unióban a harmadik helyen áll az Emberi Jogok Európai Bírósánál benyújtott panaszok számának tekintetében, és az elmúlt években több mint 600 ezer euró kártérítést kellett kifizetnie.

Gyermekek jogai

Biró Rozália arról is beszámolt: azt javasolta, hogy a 2004/272. számú, a gyermekek jogait érintő törvény egyik cikkelyét egészítsék ki két olyan bekezdéssel, melyek a gyermekek anyanyelv-használati jogaira vonatkoznak. Mindkét ház elfogadta, és már a Hivatalos Közlönyben is megjelent, hogy a kisebbségben élő gyermekeknek joguk van arra, hogy anyanyelvükön fejezzék ki magukat az őket érintő eljárásokban, illetve ahhoz is joguk van, hogy tolmácsot biztosítsanak a számukra.

Ciucur Losonczi Antonius