Az emberkereskedelem megelőzése a cél

Az emberkereskedelem megelőzése a cél
Nagyvárad – A People to People Egyesület és az Országos Emberkereskedelem Elleni Igazgatóság váradi központja hétfő délután figyelemfelkeltő akciót szervezett az egyik bevásárlóközpontban.

A drog és a fegyver után az emberkereskedelem a világ harmadik legjobban jövedelmező üzletága. Erre hívták fel a figyelmet azok a nagyváradi középiskolás fiatalok, akik hétfőn, az emberkereskedelem elleni európai nap alkalmából szórólapokat osztogattak és úgynevezett villámcsődületet (flash mobot) szerveztek az aradi úton található egyik bevásárlóközpontban. A People to People Egyesület és az Országos Emberkereskedelem Elleni Igazgatóság (ANITP) váradi regionális központja által koordinált figyelemfelkeltő akcióban mintegy negyvenöt középiskolás vett részt összesen tíz líceumból. Ungur Gheorghe rendőr-főbiztos érdeklődésünkre elmondta, hogy 2007 óta az Európai Unió kilenc országában tartanak hasonló figyelemfelkeltő akciókat az emberkereskedelem megelőzése érdekében. Fontos a megelőzés, hiszen egy nagyon is reális problémáról van szó, mely Romániában is jelen van. Ki nem olvasott volna olyan külföldi munkával kecsegtető apróhirdetést, mely fiatal lányoknak ígér táncos munkát. Az ilyen és hasonló hirdetésekkel szemben kell óvatosnak lenni, hiszen nem egyszer ezeken keresztül esnek az áldozatok az emberkereskedők hálójába.

Sok az áldozat


Nem csak fiatalok és nem csak lányok lehetnek áldozatok, hívta fel figyelmünket Pontoş Andrea, a People to People Egyesület munkatársa, az akció másik szervezője. Az általa képviselt egyesület ugyanis nemtől és kortól függetlenül számos esetben nyújtott már tanácsadást. Elmondta: Romániában az év első felében 379 áldozatot regisztráltak, ebből 38 Bihar megyei. Az Európai Unió tagállamai között megkönnyített mobilitás miatt nehéz, és a schengeni csatlakozás után még nehezebb lesz a megelőzés, ezért a civil szervezetek és a rendvédelmi szervek még nagyobb összefogására van szükség, magyarázta Pontoş Andrea. Ezen összefogás egyik szemléletes példája volt a hétfő délutáni akció. A flash mob keretében a résztvevő diákok vörös szalaggal megkötött kezekkel a bevásárlóközpont különböző pontjain véletlenszerűen szétszóródva lehajtott fejjel, mozdulatlanul álltak mintegy három percen át. Ezzel szimbolikusan arra hívták fel a figyelmet, hogy elég a rabszolgaságból. Ugyanilyen megmozdulások a váradival egy időben Európa további kilenc tagállamában voltak. 
Mészáros Tímea