Az emberjogi bírósághoz fordul az eltávolított két magyar oktató

Az emberjogi bírósághoz fordul az eltávolított két magyar oktató
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről (BBTE) 2006-ban eltávolított Hantz Péter és Kovács Lehel oktató, akiknek jogi képviselője Takács Albert volt magyar igazságügyi és rendészeti miniszter lesz.

Hantz Péter az MTI-nek kedden nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy több pert is indítottak Romániában az egyetem ellen. Az egyikben az egyetem etikai bizottságának Hantzot elmarasztaló döntését támadták meg. Ezt a pert jogerősen megnyerte az oktató, viszont az eltávolításuk ügyében indított jogi eljárásokat Hantz és Kovács elvesztette.
A romániai jogorvoslati lehetőségek kimerítése után döntöttek úgy, hogy a strasbourgi bíróságnál keresik igazukat – mondta Hantz, hozzátéve: várhatóan másfél hónap múlva nyújtják be az eljárás elindításához szükséges dokumentumokat.
A romániai önálló állami magyar egyetem újraindításáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság szóvivőjeként Hantz elmondta azt is, hogy kidolgoztak egy törvénytervezetet, amely az 1959-ben, a BBTE létrehozásával megszüntetett Bolyai Tudományegyetem újraindításáról rendelkezik.
A jogszabály tervezetét júniusban véglegesítik, majd aláírásgyűjtést kezdeményeznek. Hantz reméli, hogy így az önálló állami magyar egyetem ügye ismét a figyelem középpontjába kerül Romániában és a nemzetközi fórumokon. Hantz valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet támogatását kéri akciójukhoz.