ERDON Országos hírek

2010.01.26. 16:38

Markó Béla: „Az RMDSZ kormányzati részvétele az erdélyi magyarság alapvető érdeke ”

<p>- Az RMDSZ következetességről tett tanúbizonyságot, amikor egy egyébként nehéz időszakban kormányzásra vállalkozott, az erdélyi magyarságnak ugyanis alapvető érdeke, hogy a Szövetség kormányzati eszközökkel is hozzájáruljon a közösség helyzetének javításához – jelentette ki Markó Béla kedden, Budapesten. Az RMDSZ elnöke a Kelemen Hunorral közösen tartott sajtótájékoztatón a romániai államelnök-választások utáni politikai helyzetről, az RMDSZ kormányzati szerepéről beszélt.</p>

A szövetségi elnök úgy értékelte, az RMDSZ jelenléte a kormányban nemcsak belpolitikai szempontból jelentős, de az egész térség számára üzenetet hordoz, különösen egy olyan időszakban, amikor a környező országokban is egyre élesebben merülnek fel a kisebbségi-etnikai kérdések. – Az RMDSZkormányzati jelenléte és szerepe garancia arra, hogy kisebbségi szempontból nem lesz hátralépés Romániában, ám ez nem elég: előre kell lépni – mutatott rá Markó Béla, aki szerint erre a következő években esély is van: a PD-L-vel kialakított közös kormányprogramban ugyanis az általános, mindenki számára fontos célkitűzések mellett olyan, a magyarság számára sajátosan lényeges célok is szerepelnek, mint a kulturális autonómia jogi hátterét biztosító kisebbségi törvény újbóli beterjesztése és elfogadása, egy új oktatási törvény kidolgozása, Erdély infrastrukturális fejlesztése, a gazdasági fejlesztési régiók átszervezése és a decentralizáció gyorsított ütemű folytatása is.

Ez utóbbi kapcsán kifejtette: a demokratákkal kialakított megállapodás értelmében a dekoncentrált állami intézményeket, akárcsak az oktatási intézményeket az önkormányzatok hatáskörébe helyezik, de ide tartozik majd a rendőrség is. – A decentralizáció kiteljesítése az erdélyi magyarság számára egy sajátosan fontos célkitűzés: a közösség jobban érdekelt abban, hogy minél több hatáskör és eszköz jusson a helyi önkormányzatok kezébe. Ez a helyi autonómia ugyanis – ha nem is váltja ki a sajátos autonómiát – lényegében út a sajátos autonómia felé – mutatott rá. A szövetségi elnök elmondta, fontos, hogy az RMDSZ megfelelő arányban van jelen a kormányzatban és az etnikai arányoknak megfelelő súllyal vesz részt a különböző állami intézmények vezetésében is.

Kelemen Hunor miniszter úgy értékelte, az országban végbement jelentős szemléletváltást, a nemzetállami szemlélet visszaszorulását jelzi az a tény, hogy húsz évvel a rendszerváltás után magyar vezetheti a kulturális minisztériumot Romániában. A tárcavezető maga is alapvetően fontosnak nevezte a decentralizációt. Mint mondta, a következő időszakban - a műemlékvédelmi felügyeleten kívül minden más kulturális intézményt az önkormányzatok hatáskörébe utalnak majd. Kelemen Hunor ugyanakkor közölte: a továbbiakban nemcsak a kulturális örökséget, hanem a kortárs művészeteket is kiemelten támogatni fogják. Kérdésre válaszolva leszögezte azt is: az RMDSZ továbbra is azon lesz, hogy megakadályozza a Gusa-szobor felállítását Marosvásárhelyen, és miniszteri mandátuma alatt kizárt, hogy a művelődési tárca engedélyezze a szoborállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!