Az első uniós pénzből finanszírozásra alkalmas projekt hargitai pályázat

Hargita megye – A Regionális Operatív Program keretén belül Románia fejlesztési régiói a 2007-2013 közötti időszakban 4,6 milliárd eurót használhatnak fel. Az Európai Unió 3,72 milliárdot ad, a többi 880 millió euró helyi társfinanszírozásból származik. A ROP keretén belül lehívható uniós pénzek a strukturális alapok 19%-át jelentik.

A Regionális Operatív Program (ROP) adta lehetőséggel elsőként Hargita és Temes megye Megyei Tanácsai éltek. Jelenleg a 8 Régiófejlesztési Ügynökséghez 15 az utak rehabilitációjára, modernizálására, illetve a megyei út besorolású kerülő utak építésére és rehabilitációjára vonatkozó pályázat érkezett be. A Központi Régió Ügynökségéhez 2 pályázat érkezett. Mindkét pályázatot kedvezménytettje a hargitai Megyei Tanács. A 15 leadott pályázat értéke 240 millió Euró. A két Hargita megyei pályázat értéke meghaladja a 30 millió Eurót. jelentette be Borbély László pénteken november 16-án a minisztérium által szervezett „Befektetések a gazdasági régiókban” című konferenciasorozat csíkszeredai rendezvényén. Az első finanszírozásra alkalmas projekt a 123-as megyei út rehabilitációját célzó pályázat. A pályázat értéke 13. 314.202 Euró – hangsúlyozta a fejlesztési miniszter.

Az eseményen részt vett Horváth Anna fejlesztési, középítkezési és lakásügyi államtitkár, Lokodi Emőke, a Központi Régió Tanácsának elnöke, Bunta Levente Megyei Tanács elnök, valamint más helyi intézmények, nem kormányzati szervezetek képviselői. Horváth Anna fejlesztési, középítkezési és lakásügyi államtitkár a központi hatóságok és az önkormányzatok közötti partnerségi viszony fontosságát hangsúlyozta. A Központi Régió önkormányzatai 2007-2013 között több mint 483 millió eurót hívhatnak le a városok fenntartható fejlesztését, utak rehabilitációját, modernizálását, építését, szociális háló infrastruktúrájának javítását, a turizmus fejlesztését, műemlékek restaurálását, kulturális örökség védelmét, valamint helyi és regionális vállalkozások fejlesztését célzó pályázatok által. A Központi Régió által lehívható források a ROP-on keresztül lehívható pénzek majdnem 11 százalékát képezik – összegzett a fejlesztési miniszter.