Az első szerződések aláírása Kolozsváron

Kolozsvűr – Április 22.-én Kolozsváron Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter, Bunta Levente, a Hargita Megyei Tanács elnöke valamint Ion Călinoiu a Gorj Megyei Tanács elnöke aláírták az első, Európai Uniós forrásokból finanszírozott infrastruktúrát érintő tervek szerződéseit. A két Regionális Operatív Program keretén belül finanszírozott szerződés összértéke 45 millió euró.

A szerződések aláírásán valamint a ROP- Monitorizálási Bizottság ülésén részt vettek Anastasios Bougas, az Európai Bizottság Regionális Politikákért Felelős Főigazgatóságának vezetője, Horváth Anna fejlesztési államtitkár, a Központi és Észak-nyugati Fejlesztési Ügynökségek képviselői, valamint a Hargita és Gorj Megyei Tanácsok elnökei.

A 6 prioritási tengely köré épülő (integrált városfejlesztés, regionális és helyi infrastruktúra javítása, szociális infrastruktúra javítása, regionális és helyi üzleti környezet megerősítése, az idegenforgalom fenntartható fejlesztése és népszerűsítése, valamint műszaki segítségnyújtás) Regionális Operatív Program keretében Románia önkormányzatai 2007-2013 közötti időszakban 4,4 milliárd euróra pályázhatnak, amelyből 3,7 milliárd Eurót az Európai Unió biztosít.

A Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium szeptember 10.-én írta ki a megyei utak felújítása, korszerűsítése, valamint a megyei út besorolású körgyűrűk építésére és rehabilitációjára vonatkozó pályázatokat. A regionális és helyi infrastruktúra javítását célzó 2-es tengelyre előirányzott összeg: 876.711.006 Euró, amelyből 758.355.021 Eurót az Európai Unió biztosít az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. 

Borbély László fejlesztési miniszter véleménye szerint az önkormányzatok idejében felismerték a Regionális Operatív Program adta lehetőséget: jelenleg a regionális és helyi infrastruktúra javítását célzó 2-es tengely kiírására 130 pályázat érkezett be. A különböző kiértékelési fázisban levő 130 pályázat értéke 1,2 milliárd Euró, ez az összeg meghaladja a 2007-2013 közötti időszakra elkülönített keretösszeget.

A ma leszerződtetett Hargita Megyei Tanács által leadott pályázat a 132-es megyei út rehabilitációját célozza. A szerződés értéke 20.395.796,95 Euró, melyből vissza nem térítendő Európai Uniós pénz: 14.348.475,53 Euró. A többi nemzeti finanszírozás. Az építőnek a 20 hónapig tartó munkálat ideje alatt körülbelül 26 km megyei út feljavítását kell elvégeznie, fel kell javítani az ezen az útszakaszon levő pallókat, valamint egy új hidat kell építeni a Kis-Homoródon. A Gorj Megyei Tanács pályázata a 665-ös megyei út Curtisoara- Racovita közötti szakaszának, valamint a 675C megyei út Poienari- Baia de Fier közötti szakaszának rehabilitációját célozza. A szerződés értéke 28.161.993,29 Euró, melyből vissza nem térítendő Európai Uniós pénz: 19.961.205,08 Euró. Az építőnek a 32 hónapig tartó munkálat ideje alatt körülbelül 58,8 km megyei út feljavítását kell elvégeznie, illetve 53 pallót kell felújítania.

Bízunk az önkormányzatok pályázatírási kapacitásában, év végéig a ROP keretén belül 1,2 milliárd Euró értékben fogunk szerződéseket kötni – összegzett Borbély László.