Az első repülőjárat Milánóból

Akt.:
Az első repülőjárat Milánóból
Szerda délelőtt fél 10 óra után néhány perccel landolt a repülőtéren a Ryanair fapados légitársaság első, Milánó és Nagyvárad közt üzemelő nemzetközi járata, fedélzetén 160 utassal.

2017. március 29-e valószínűleg piros betűs ünnepként fog szerepelni a nagyváradi nemzetközi repülőtér történelemkönyvében, hiszen nem csupán a szokásos Tarom-járat indult délelőtt Bukarestbe, hanem fél 10 óra után néhány perccel landolt a repülőtéren a Ryanair fapados légitársaság első, Milánó-Bergamó és Nagyvárad közt üzemelő nemzetközi járata, hogy aztán kicsit később vissza is térjen Olaszországba. A leszállt repülőgép fedélzetén körülbelül 160 utas volt, ami azt jelenti, hogy a helyek 80 százaléka telt meg.

A Bihar Megyei Tanács egy kisebb ünnepséget szervezett ez alkalomból, melyen jelen voltak a megye jelentősebb közszereplői, mint például Claudiu Pop prefektus, Traian Bodea, a Megyei Tanács alelnöke, Adrian Bucur rendőrfőkapitány, illetve az üzleti szféra olyan meghatározó arcai, mint Constantin Badea, a Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója, Ion Lucian, a Bihar Megyei Vállalkozó Szövetségének elnöke vagy Radu Silaghi, a Bihar Megyei Cégek Egyesületének vezérigazgatója.

A másik megyei tanácsi alelnök, Ioan Mang csak azért nem volt ott, mert úgy döntött, kipróbálja a Milánóba tartó járatot, és éppen a beszállással volt elfoglalva. Pásztor Sándor tanácselnök meghívta a repülőtérrel kapcsolatos projektekben érintett elődeit is, a korábbi megyei önkormányzati vezetők közül azonban csak a liberális Cornel Popa tette tiszteletét, akivel közösen okleveleket adott át az éppen leszálló utasoknak. Utóbbiakat sóval és kaláccsal is kínálták, miközben egy román néptáncegyüttes tagjai léptek fel.

Régóta várt

Pásztor Sándor örömének adott hangot, hogy eljött végre ez a bizonyos március végi dátum, amit már régóta vártak, és egyúttal eljutottak odáig, hogy egyszerre négy járat fel- és leszállt a váradi repülőlőtérről/-re. Arra hívta fel a figyelmet: Nagyvárad is feltűnt az európai légi forgalom térképén, hiszen ebben az évben megközelítőleg 30 járat száll le és fel. Eljött tehát az a pillanat, hogy közvetlen összeköttetés van biztosítva Olaszországgal, Spanyolországgal, Angliával, Németországgal, Hollandiával, Törökországgal, Ciprussal, s ezáltal ki lehet jelenteni, hogy ki lettek pipálva azok az országok, melyek a Bihar megyei lakosok fő preferenciái közt szerepelnek gyors, minőségi és kényelmes légi közlekedéssel. Megjegyezte: a folyamatban levő tendereztetés után hamarosan elkezdődik egy új, korszerű utasterminálnak is az építése, hogy teljes mértékben, minden szempontból európai jellegű legyen a létesítmény. Ennek a befektetésnek a becsült értéke 22-23 millió lej, melyből az idén az állami költségvetés 8 millió lejt biztosít.

Dr. Bántó Norbert, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség projektmenedzserez erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a nemzetközi járatokkal nem titkolt céljuk az, hogy minden egyes országból, ahova van vagy lesz járat, évente legalább 2 ezer turistát tudjanak ide vonzani. Ennek érdekében elmennek a célpontok turisztikai vásáraira, kiállításaira, például a jövő héten Milánóba. Úgy fogalmazott: a tervük, hogy minden repülőgépen legyen legalább 20 olyan személy, akik idegenforgalmi céllal érkeznek Nagyváradra, illetve Bihar megyébe. Azt mondta: az olasz piac szereplőit az előzetes információik szerint főleg a városlátogatás, a wellness és a kikapcsolódás érdekli, ezért nagy részük Váradon és Félixfürdőn fog megszállni, de azért egynapos kirándulás formájában valószínűleg el fogják őket csábítani a hegyvidékre is.

Ciucur Losonczi Antonius