Az első elbírált pályázatok

Az első elbírált pályázatok
Szatmár megye – Tizenhárom pályázat kap európai uniós mezőgazdasági támogatást a márciusi szesszióra érkezett pályázatok közül. Közöttük több, 25 pontos pályázat is van, de az alacsony értékűek közül.

A Szatmár megyében márciusban benyújtott pályázatok közül tizenhárom nyerte el az európai uniós támogatást az elbíráló bizottság pontozása alapján. A nyertesek közül tizenegy pályázat a 121–es intézkedésre, azaz farmfejlesztésre készült, és amint Gáti István, a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési Hivatal igazgatójától megtudtuk, közöttük több 25 pontos pályázat is található. Az azonos pontszámot elért pályázatok közül az alacsonyabb értékű beruházásokra készült projektek élveztek, és élveznek elsőbbséget. A minimális, 15 pontot elért pályázatok az áprilisban benyújtott projektekkel együtt ismét elbírálásra kerülnek.

Településfejlesztésre kettő

A 322–es intézkedésre, amely a favak infrastruktúrájának javítását célozza két nyertes pályázat készült a márciusi szesszióra. Az egyik Turc 9,3 millió lejes integrált projektje, amely a település csatornahálózatának kiépítését tartalmazza úthálózat–korszerűsítéssel (mint kiegészítő projekttel). Mint ismert, a 322–es intézkedés pályázatait teljes mértékben az EU finanszírozza, önrészre csak a megvalósíthatósági tanulmány fedezése végett van szükség. Itt emlékeztetjük a megye polgármestereit arra, hogy két község által készített közös pályázat esetén 6 millió euró mértékéig támogatja az EU az infrastruktúra–fejlesztési projekteket.

A 123–as intézkedésre nem volt

A márciusi szesszióban a termékfeldolgozás minőségének javítását célzó 123–as intézkedésre egyetlen pályázat sem készült a megyében. Mint ismert, a 123–as intézkedéshez mezőgazdasági alapterméket feldolgozó cégek (malmok, vágóhidak, tejgyárak, cukorgyárak, sörgyárak stb.), illetve az erdőkitermelési és fűrészárugyártó cégek nyújthatnak be pályázatot. Az intézkedésen belül az XS13–as alintézkedés a nem mezőgazdasági alapanyagot feldolgozó élelmiszeripari cégek számára van kiírva, az XS28 pedig a nem alaptermék–feldolgozó faipari cégeknek.

Bódi Sándor