Az élő szeretet a színapdon

Az élő szeretet a színapdon
Caritas et amor címmel Szent Erzsébet életéről szóló színdarabot mutattak be szombaton a Dinu Lipatti Filharmóniában a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium növendékei.

 

 

A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Iskolaközpont meghívására a megyeközpontba érkezett a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium 37 diákja Ferenczyné Sólyom Noémi magyartanárnő vezetésében. A főként X. és XI. osztályos diákok Caritas et amor címmel egy Szent Erzsébet életéről szóló színdarabot mutattak be, melynek szerzője és rendezője a Szatmárnémetiből elszármazott Ferenczyné Sólyom Noémi. Kérdésünkre elmondta, a diákok szombaton immár hatodik alkalommal mutatták be a Szent Erzsébet nevéhez fűződő legenda és történelmi forrás alapján íródott művet. A diákok produkciójukat több alkalommal bemutatták Székesfehérváron. Egy négynapos kirándulást keretében Fehér megye több pontját is meglátogatták — többek között ellátogattak Nagyenyedre —, valamint a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban is bemutatták műsorukat, utazásuk utolsó állomásán, Szatmárnémetiben, szombaton, a Dinu Lipatti Filharmóniában telt ház előtt adták elő produkciójukat.

Ferenczyné Sólyom Noémi elmondta, növendékei többsége először járt Erdélyben, mely kirándulás nagyon tetszett a diákoknak. Hozzátette székesfehérvári gimnázium és a Hám János Iskolaközpont között eddig nem volt együttműködés, de úgy érzi, ez volt az első lépés ezzel kapcsolatban. Elmondta, darabjával egyik célja az volt, hogy a fiatalokkal olyan párbeszédet kezdjenek, mely témája érdekes és érdemes életben tartani. A székesfehérvári diákok lenyűgözték a szatmári közönséget, valamint felelevenítették Szent Erzsébet életét és annak kedves alakját.

 

Szent Erzsébet:

Magyarországi Szent Erzsébet (német nyelvterületen gyakorta Türingiai Szent Erzsébet) (Sárospatak vagy Pozsony, 1207. július 7. – Marburg, 1231. november 17.) II. András magyar király és merániai Gertrúd lánya. Szent Erzsébet életéből a rózsacsoda a legismertebb. Ezért is ábrázolják többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában. Ennek eredete az a legenda, mely szerint férje halála után Erzsébet továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, mikor sógorával, Henrikkel találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Mikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában. Isten nem akarta, hogy a szent asszony hazudjon. Más történekben Erzsébet az apjával (3 évesen) vagy férjével találkozik.