Az elnöki hivatal elemzi az RCA-törvényt

Az elnöki hivatal elemzi az RCA-törvényt
Klaus Iohannis azt nyilatkozta hétfőn Brassóban, hogy az elnöki hivatal még elemzi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (RCA) szóló törvényt.

‘Még néhány napig dolgoznak rajta, és biztos vagyok benne, hogy az elnöki hivatal munkatársai meglapozott álláspontot fogalmaznak majd meg’ – nyilatkozta Iohannis.

A Biztosítási Közvetítő és Tanácsadó Társaságok Országos Egyesülete (UNSICAR) bejelentette hétfőn, hogy ha az RCA-törvényt a jelenlegi formájában kihirdeti az államfő, akkor az Európai Bizottsághoz fordulnak, mert – meglátásuk szerint – a jogszabály előírásai korlátozzák a szabad versenyt.
‘Sajnos ez a törvény nem közép- és hosszú távra szól (…), hanem rövidtávon lerendez egy kérdést egy nagyon szűk ügyfélcsoport javára, amely jelentős arányát okozza a káreseteknek, és előnytelenül érinti az ügyfelek nagyobbik hányadát, különösen a természetes személyeket’ – fogalmazott Bogdan Andriescu, az UNSICAR elnöke.

Döntő házként kedden fogadta el a képviselőház a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokról szóló törvényt. A tervezetet 226 képviselő támogatta voksával, 25-en ellene szavaztak, négyen tartózkodtak.

A jogszabály értelmében a Pénzügyi Felügyelet (ASF) félévente közzéteszi majd az RCA-kötvények referenciaárát.

A törvény azt is előírja, hogy a biztosítótársaságoknak kötelességük tájékoztatni ügyfeleiket arról, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe a biztosítási díjak kiszámításakor, ugyanakkor a biztosítási szerződés érvényességének lejárta előtt 30 nappal értesíteniük kell a gépjármű-tulajdonost a meghosszabbítás lehetőségéről.

A jogszabály szerint a kárvallott személy saját biztosítójához is fordulhat kártalanítási kérelmével, ugyanakkor bevezeti a törvény a biztosítók közötti közvetlen elszámolás lehetőségét.

www.agerpres.ro