Az ellenzék a kormány bukását várja

Az ellenzék a kormány bukását várja
A kormánynak mihamarabb mennie kell, ezt tükrözik az utóbbi napokban országszerte zajló, egyre erőszakosabb kormányellenes tüntetések, vélik az ellenzéki pártok Bihar megyei képviselői.

 

 

 

Elsőként Dumitru Voloseniucot, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezete állandó bizottságának tagját szólítottuk meg az elmúlt napok tüntetéseivel kapcsolatban. A politikus kifejtette: „jó lenne, ha az események békés módon zajlanának, és jó lenne, ha a kormány és az elnök megértenék, hogy a románok már nem kérnek többé belőlük.” Voloseniuc felhívta a figyelmet arra, hogy a kommunista rendszer szétzúzta a társadalom önszerveződési mechanizmusait, ezzel magyarázható az, hogy Európában Albániában és Romániában a legkevesebb azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen szervezet – párt, civil szervezet stb. tagjai, és ezért gyűlt össze az a rengeteg frusztráció, elégedetlenség, ami most napvilágra tört. Voloseniuc elmondása szerint Raed Arafat lemondása csak az utolsó csepp volt a pohárban, ami után az elégedetlenség nyílt ellenállásba torkollott. Jelezte továbbá, hogy Bukarestben volt néhány futballhuligán is a tüntetéseken, akik mindenáron verekedni akartak valakivel, és nem kell azt feltételezni, hogy valakik tudatosan az utcára irányította őket. „Végül is a focirajongókat is sújtotta a PDL-kormányzás, mint ahogy a közszférában dolgozókat, a nyugdíjasokat is.” Arra a kérdésünkre, hogy mit tenne a PNL ha kormányra kerülne, Voloseniuc elmondta, hogy meg kell állítani a közpénzek átirányítását a kormányhoz közel álló politikai-gazdasági maffiához. „Nagyon sok pénz van, de ezek a pénzek váratlanul, vagy suba alatt érkeztek az országba, miközben kormány állandóan siránkozik azon, hogy nincs pénz. A pénzt másképp kell felhasználni, és lassan-lassan vissza kell adni az embereknek a méltóságérzést, mert most egy fél diktatórikus államban élünk, amikor az emberek már telefonon sem mernek véleményt mondani.”

 

Hatalmi mesterkedés

 

Mihai Bar a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnöke, jelenleg a párt Bihar megyei tanácsosa lapunk megkeresésére válaszolva kifejtette, hogy a mostani események bizonyítják azt, hogy a románok határozottak is tudnak lenni. Bar véleménye szerint az egészségügyi törvénytervezet csak egy csepp volt az elégedetlenség poharában, majd kifejezte reményét, hogy a kormány a nép nyomására előbb-utóbb lemond. Mihai Bar véleménye szerint a futballhuligánok megjelenése a békés tüntetéseken nem egyéb, mint a hatalom mesterkedése, hogy beárnyékolja az emberek békés megmozdulását. „Közönséges diverzió – fogalmazott Bar -, melynek az a célja, hogy a hatalom elmondhassa azt, hogy obskurus erők destabilizálni akarják az államrendet.” Bar hozzátette, hogy noha az elmúlt napokban Nagyváradon nem történetek megmozdulások, de a következő napokban várhatóan Bihar megye székhelyén is nagyobb jelentőségű tiltakozások lesznek.

 

Pap István