Az élet mellett, az abortusz ellen

Az élet mellett, az abortusz ellen
Több százan vettek részt a Menet az életért elnevezésű abortusz ellenes rendezvényen, március 24-én a városközpontban. A civil felvonulók mellett egyházi és politikai személyiségek is részt vettek az eseményen, ami a Nagyvásár téri parkban koncerttel ért véget.

 

A több civil szervezet, alapítvány és különböző keresztény felekezetek közreműködésében zajló nagyváradi menet mellett Romániában még 20 városban zajlottak hasonló események. A körülbelül ötszáz időst, fiatalt és gyermeket megmozgató esemény a Vitéz Mihály szobornál kezdődött, ahol a civilek mellett egyházi és politikai személyiségek álltak ki az élet mellett, és az abortusz ellen. A jelen levők különböző transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken többek között a következők voltak olvashatók: „Anya, ne ölj meg!”, „Védjetek meg, mert én nem tudom megvédeni magam!”, „Az abortusz nem szabadít fel, hanem megbilincsel”, „Az igazi orvosok nem ölnek gyerekeket!”, „Az abortusz egy dobogó szívet állít meg”, valamint „22 millió gyermek nem mondhatta ki: anya, szeretlek!”- arra a statisztikai adatra utalva, hogy 1958-2008 között ennyi abortusz történt Romániában. A menet előtt Florica Cherecheş és Biró Rozália Nagyvárad alpolgármesterei szólaltak fel. Florica Cherecheş elmondta, hogy nem csak mint hivatalos személy vesz részt az eseményen, hanem, mint négy gyermek édesanyja is. Hozzátette, hogy a statisztikai adatok szerint Romániában átlagosan egy nő négy abortuszt hajt végre, de egy abszolút rekord is létezik az országban, miszerint egyetlen nő 35 abortuszt hajtott végre.

 

Beszédek az életért

 

Biró Rozália aláhúzta, hogy „ha ez a mai gyülekező és menet legalább egy nőt meggyőz arról, hogy ne vetesse el gyermekét, az már egy nagy eredmény, és nem volt hiábavaló az akció.” Hozzátette, hogy a családoknak szükségük van a támogatásra. Dr. Sonia Drăghici parlamenti képviselő (PSD) hangsúlyozta, hogy a kormánynak nagyobb támogatásban kellene részesítse a családokat, csonka családokat és az árvákat. Az eseményen több felekezet egyházi képviselője is részt vett. Lőrincz Ottó apát kanonok beszédében aláhúzta, hogy a Szent László templomban az elmúlt évben 120 temetést tartottak és csak 17 keresztelőt. Kijelentette, hogy a fogantatástól kezdve mindenki emberi lény és joga van az élethez és az emberi méltósághoz, valamint azt, hogy az életet Isten adja, és csak ő veheti el. Vincze Judit lelkipásztor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület missziói előadótanácsosa egy idézettel fordult a jelenlevőkhöz: „Aki vezet, de nincsenek követői, az csupán sétál – ez a családban is igaz, teljes élete akkor lehet az embernek, ha gyermekei követik őt”. Mihai Vătămănelu görög-katolikus pap kifejtette, hogy az abortusz egyenlő az emberöléssel, és felkérte az orvosokat, hogy ne végezzenek több abortuszt. Mihaela Vişan, a Pulzus Tanácsadási Központ vezetője elmondta, szeretnék tanácsokkal ellátni a fiatal lányokat, asszonyokat, még mielőtt az abortuszt választanák.

 

Koncert

 

A beszédek végén a közel ötszáz ember plakátokkal, transzparensekkel és szórólapokkal felszerelve elindult központon keresztül a Főutcán át a Prefektúráig, a Garasos hídon keresztül a Nagyvásár téri (December 1. tér) parkig vonultak, ahol koncertekkel folytatódott az esemény. Fellépett: az Ad Hoc együttes, Noris, több felekezet kórusa és együttese, Cristian Cazacu, Carla Marin, Új-Élet együttes, valamint a Művészeti Iskola diákkórusa.

 

Nagy Noémi