Az együttműködés további formáiról tárgyaltak

Az együttműködés további formáiról tárgyaltak
Csütörtökön Váradon tanácskozott a Bihar, a Szatmár, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat vezetője és Magyarország kolozsvári főkonzulja. Megbeszélték a közelmúltban történt, a három megyét érintő történéseket, és az ezután várható folyamatok is szóba kerültek.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja a Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázatrendszer november 10-i váradi indító eseményére utalva megjegyezte: a helyi kezdeményezéseket és együttműködéseket semmi se tudja pótolni. Szerinte ha ebben a régióban a három megye részvételével egy fejlesztési ügynökség jön létre, akkor ennek hiánypótló szerepe van, aminek az a célja, hogy a helyi vállalkozásokat és befektetéseket koordinálja, a szereplőket egymással összehozza, és még a források feltárásában, elérésében is segítsen. Az ilyenfajta regionális együttműködés azt eredményezheti, hogy a forrásokhoz való hozzáférés könnyebb lesz, vagyis bővül ezek köre, hiszen az egyes költségvetési támogatások mellett az INTERREG-ben megjelenő pályázatok is elérhetővé válnak, és mindezeken túl a közvetlenül Brüsszelben elérhető forrásokat is meg lehet pályázni. A másik vetület pedig, hogy rengeteg szakmai tudást ki lehet cserélni, tehát az a fajta helyismeret, tapasztalat és tudás, ami a sikeres működés feltétele, adott. Úgy fogalmazott: az egész konstrukció legfontosabb eleme, hogy itt helyben megvan az önkormányzatok és az emberek részéről az a szándék és elhatározás, hogy valamilyen együttműködési formát, koordinált fellépést alakítsanak ki, és ha ez létezik, akkor már sokkal könnyebb a támogatásnyújtás és a pályázati rendszer kihasználása, mely ahhoz az eredményhez vezet, hogy az itteni piaci szereplők minél sikeresebbek lehetnek, hiszen akkor lendülhet fel és fejlődhet igazán egy térség, ha ehhez a szükséges önerő is rendelkezésre áll, melynek az intézményesülését a közeljövőben fogjuk megtapasztalni.

Fejlesztési Ügynökség

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: a megbeszélésükön több aktuális téma is felvetődött, hiszen épp e héten szerdán szereztek tudomást egy network hálózathoz való csatlakozás lehetőségéről, melynek anyagát továbbította a másik két elnöknek, azért, hogy megbeszéljék miként tudnának csatlakozni egy olyan hálózathoz, melyben európai országok regionális, illetve megyei közigazgatási szervei vesznek részt, elősegítve az intelligens információáramlást. Ugyanakkor a napokban kezdtek hozzá a kultúra területén közvetlen brüsszeli források elérésén gondolkodni, tehát azt lehet mondani, hogy az együttműködés szinte napról napra új vetületekkel bővül, és ad lehetőséget számos téren ennek hatékony koordinálására.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke felidézte, hogy Szatmár és Bihar megye között tulajdonképpen 2010 óta létezik együttműködési megállapodás, amit mind a két önkormányzat szentesített, csak ez az utóbbi négy évben, a román vezetések alatt nem volt tartalommal megtöltve, pedig az irányelvek le voltak fektetve. Hozzátette: németországi kapcsolataik is vannak, és olasz régióval is van tapasztalatuk, tehát ők ezt a nemzetközi vonalat is hozzá tudják akár tenni a három megye együttműködéséhez, hiszen ha már bejáratott munkakapcsolataik vannak, akkor hatékonyabban tudnak pályázni. Akár Kárpátalját is be tudják vonni, hiszen velük is van 15 éve közös programjuk, és tapasztalatuk van emellett a határon átívelő kulturális, református egyházi projektekben is.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke az Érmelléki Fejlesztési Ügynökség és a református egyházzal való együttműködés fontosságát emelte ki.

Ciucur Losonczi Antonius