Az együttműködés történelmi kötelesség

Az együttműködés történelmi kötelesség
Csütörtökön a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében Székesfehérvár mutatkozott be a váradi közönségnek több program segítségével.

A nagyváradi városháza nagytermében zajlott le a Székesfehérvár bemutatkozik elnevezésű program csütörtök délelőtt tíz órai kezdettel, melyen a házigazdák fogadták a Cser Palkovics András polgármester vezette székesfehérvári delegációt. Elsőként Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, hangot adva örömének, hogy az anyaország milyen komolyan kiveszi a részét a 25. Festum Varadinum rendezvénysorozatból. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a nemzeti összetartozás, amit az effajta együttműködések csak erősítenek, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a most még létező országhatárok hamarosan valóban virtuálisak lesznek.

Királyi városok

Cser Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédében leszögezte: az együttműködés történelmi kötelesség Szent István és Szent László városa között. Az együttműködés megkezdése a civil szervezetek tevékenységének köszönhető, amelybe a két önkormányzat is bekapcsolódik. Kiemelte, hogy az együttműködés szép példája az, hogy meghívták Székesfehérvárt a Festum Varadinumra, és a maga során Fehérvár is meghívta Nagyváradot a székesfehérvári rendezvényekre, fesztiválokra. Mint mondta, a két város együttműködését különösen az idegenforgalom, a turisztika területén lehet továbbfejleszteni, hiszen a két város négy, négy és fél óra alatt megközelíthető, ami turisztikai szempontból komoly lehetőséget biztosít mindkét város lakói számára, ugyanakkor a gazdasági együttműködés tekintetében is komoly lehetőségek állanak a két város előtt. Mivel Székesfehérvár Magyarország történelmi főváros volt, ezért a fehérvári önkormányzat kötelességének érzi, hogy oda figyeljen a magyarokra, bárhol is éljenek a Földön, és a nagyváradi magyar közösség is számíthat a fehérváriak segítségére, tette hozzá a polgármester. Saját tapasztalataira hivatkozva kifejtette, hogy a két város együttműködése sokkal kedvezőbben alakul akkor, ha Nagyváradnak van magyar alpolgármestere, ezért, és a közelgő romániai helyhatósági választásokra való tekintettel kifejezte reményét, hogy a váradi magyar közösség is nagy számban kifejezi majd politikai akaratát.

Civil összefogás

Az eseményen felszólalt dr. Görög István ny. ezredes, a pákozdi katonai emlékpark ügyvezetője, valamint Sárközi Zoltán, a nagyváradi Várszövetség megbízott elnöke, akik a civil összefogás fontosságáról beszéltek. Az ünnepi beszédeket a Vox Mirabilis kamarakórus fellépése foglalta keretbe, a vegyeskart Zemlényi Katica karnagy irányította.

Pap István