Az együttműködés csak kétoldalú lehet

Az együttműködés csak kétoldalú lehet
A roma közösség tagjaival találkoztak Érmihályfalva elöljárói a Dihenes negyedbeli imaházban, hogy megbeszéljék közös gondjaikat. “Amit enged a törvény, arra találni lehet megoldást” – hangzott el.

 

Érmihályfalva polgármestere, Nyakó József, illetve Karsai Attila alpolgármester a helyi romákat várta találkozóra a napokban az ilyen összejövetelre alkalmas Dihenes negyedbeli baptista imaházban. A megjelenteket Fülöp Szilárd, a közösség lelkésze köszöntötte, megkérve mindenkit, hogy a hely megkívánta módon viselkedjen. Ennek két temperamentumosabb személy kivételével mindenki eleget is tett, azok távozása után sok téma felvetődött. A polgármester kifejtette, hogy a választásokkor az egész helyi közösség szolgálatát vállalták fel, ez vonatkozik a romákra is, de ez csak a kölcsönös tisztelet és az együttélés szabályainak betartásával lehetséges. Ugyanezt hangsúlyozta az alpolgármester is, hozzáfűzve, hogy senki nincs kizárva semmilyen lehetőségből, ám az együttműködés nem lehet egyoldalú.

Konkrétumok

A konkrét kérdések között szóba jött, hogy a szociális segély ellenében bizony kötelező a megállapított órákat ledolgozni. Mivel az eddigi kísérletek a lopások, rendbontások megfékezésére kudarcot vallottak, az elöljárók a bekamerázás módszere mellett döntöttek – a rögzített kép alapján beazonosíthatóak lesznek az “ismeretlen tettesek”. A lovat tartóknak is alkalmazkodni kell a legeltetési szabályokhoz, az állatokat nem lehet bárhol és bármikor elengedni. Számos egyéni kérdés is szóba jött, ezekre egyénenként keresnek megoldást. A városvezetők megfogalmazták a kérést, hogy a roma közösség tagjai válasszanak maguk közül szószóló(ka)t, akik képviselhetik őket a hivatalos (vagy akár nem hivatalos) ügyekben. Ha a találkozón elhangzottaknak lesz foganatja, akkor hasonló összejöveteleket a későbbiekben is tartanak – összegeztek a városvezetők.

Rencz Csaba

Címkék: ,