Az egyszerűség nagyszerűsége

Az egyszerűség nagyszerűsége
Bihar megye – Összesen huszonegy féle ételt kellett elbírálnia Nyíló Akác Napokon tartott főzőverseny zsűrijének. A sok különlegesség között a fődíjat egy „egyszerű” főzelék nyerte el.

Több új csapat hozott új színt, pontosabban új ízeket  a strand területén megrendezett főzőversenyre, melyre vasárnap került sor. A reggeli órákban gyúltak meg a tüzek az üstök alatt, és kezdtek a szakácsok a zöldségek pucolásához. Hogy jobban teljen az idő, a szervezők szórakoztató vetélkedőket is kifőztek, így darts, pálcikás rizsevés, és szívószálas sörivás fűszerezte a versenyt. Csányi Sándor „visszatérő” zsűrielnök, a Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Egyesületének elnöke végső értékeléskor egyebek mellett a zsír, a hagyma, és a só helyes/korszerű használatáról ejtett szót, majd kiemelte, mennyire jó lehet egy egyszerű étel is, ha megfelelően van elkészítve – ezt bizonyítja a fődíj odaítélése.

Ínycsiklandó ételek

A jutalmakat, és a kilenc különdíjat a zsűri további két tagjával, Csízi Sándorral, a Jászsági Vendéglátók Egyesületének képviselőjével, illetve – a hazaiak büszkeségére – a helyi Pap Márkkal, a budapesti Novotel Danube Hotel konyhafőnök-helyettesével adta át. Pörköltek: 1. Nagy Gyula (Nyíradony, gombás velőspacal), 2. Oxik csapat (Érmihályfalva, vadas marhanyelv őzlábgombával és zöldfűszeres puliszkatekerccsel), 3. ARA-csapat (Érmihályfalva, tejszines-gombás halpaprikás); Levesek: 1. Fehér Angyalok (Érmihályfalva, babgulyás), 2. Ebesi Zsiványok (Ebes, babgulyás), 3. Laza Banda (Érmihályfalva, sonkaleves); Egyebek: 1. + fődíj: Oxik (lencsefőzelék), 2. Zelk Zoltán Iskola (Érmihályfalva, toroskáposzta krumplival); 3. Hajdúnánási Ipartestület (Hajúnánás, marhaszelet iparos módra).