Az egyéni választókerületi rendszerről

Az egyéni választókerületi rendszerről
Bihar megyében járt az RMDSZ választási karavánja. Leggyakrabban az egyéni választókerületi rendszerről kérdezték a vendégeket. Szabó Ödön ezzel kapcsolatos véleményét ismertetjük.

Az egyéni választókerületi rendszerről, amelyről most írnak ki népszavazást tudni kell, hogy nagyon kicsi lenne a valószínűsége annak, hogy Bihar megyéből magyar képviselő bejuthasson a parlamentbe – mondotta Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. Jelenleg kilenc parlamenti képviselő van a megyéből, közülük ketten az RMDSZ színében, négy szenátora, közülük egy RMDSZ-es. Az egyéni választókerületi szavazás esetében 9 parlamenti választókerületet és 4 szenátusi választókerületet alakítanák ki. Az RMDSZ-nek csak az érmelléki választókerületnél lehetne esélye egy parlamenti képviselőre. De ha elindítanák a legnépszerűbb embert is, ha meg is kapná a szavazatok 95 százalékát csak akkor jutna be a parlamentbe, ha az RMDSZ országos szinten elérné az 5 százalékot. Tehát nem úgy van, mint a polgármesterek választásánál – fogalmazott Szabó Ödön.

 

Kinek használ?

Függetlenként is el kell érni országos szinten az 5 százalékot. A politika célja ezzel a választási rendszerrel az, hogy csak két nagy párt maradjon a porondon. A kis pártoknak ne legyen képviselőjük a parlamentben. „A magyarság számára ez egy nagyon rossz rendszer. Miért csak az RMDSZ mondja ezt ki, a független jelölt miért nem mondja? Azért mert nem akarja felvállalni az RMDSZ álláspontját?” Elmondta még, hogy a kormány javaslata kevésbé rossz, mivel csak felében veszi figyelembe az egyéni szavazást.

 

Péter I. Zoltán