Az egészségügyi hozzájárulásról

Véglegesítette az Egészségügyi Minisztérium az irányító cédulák általi egészségügyi hozzájárulás bevezetésének törvényes keretét.

Az intézkedést a 2006/95. törvény módosítása tartalmazza, amelynek tervezetét az intézmény közvitára bocsátotta a www.ms.ro honlapon, illetve elküldte véleményezésre a szakmai szervezeteknek, a szakszervezeteknek és a páciensek szövetségeinek, a rendszer jobbítását szolgáló módosító javaslatokat 10 napon belül várják. Ugyanakkor, az Egészségügyi Minisztérium március 26-án, pénteken 10 órai kezdettel nyilvános közvitát tart a Közegészségügyi Intézet bukaresti székhelyén.

Az egészségügyi hozzájárulás azt a pénzösszeget a jelenti, amelyet a beteg fizet majd, amikor igénybe vesz valamely egészségügyi szolgáltatást. Bevezetése hozzájárul, hogy a beteg gyakrabban vegye igénybe az alapellátást ahelyett, hogy a sokkal költségesebb kórházi ellátást használná, illetve, jobb ellenőrzést tesz lehetővé az egészségügyi rendszerben a ténylegesen nyújtott vagy csak (jogtalanul) elszámolt orvosi ellátás felett.

Az eltérő tarifák miatt a beteg várhatóan a megfelelő szintű egészségügyi ellátást veszi igénybe, és ez a differenciált összegű hozzájárulás optimalizálja a beteg útját a rendszerben és csökkenti a rendszer indokolatlan igénybevételét. Emellett, várhatóan a páciensek is felelősebben viszonyulnak saját egészségükhöz, garantáltan csak azok és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor erre szükség van. Szintén várható, hogy kevesebben fordulnak a kórház sürgősségi osztályához, és csak akkor, amikor erre valóban szükség van.

A hozzájárulás tervezett mértéke az egyes szolgáltatásokért:

     háziorvosi ellátás munkaidőben 5 lej, otthoni vizit esetében 15 lej;

     szakorvosi vizsgálat 10 lej, rendelési időn túl 20 lej;

     otthoni mentős vizsgálat – 20 lej;

     rehabilitációs kezelések (fizio- vagy kinetoterápia, masszázsd stb.) 50 lej kúránként, évente 2 kezelés-sorozatot véve alapul;

     egynapos kórházi ellátás 10 lej, hosszabb beutalás esetén 50 lej;

     laborvizsgálatok – 1 lej vizsgálatonként;

     röntgenvizsgálat – 5 lej;

     CT – 25 lej, kontrasztanyaggal 50 lej;

     mágneses magrezonancia (RMN) 100 lej, kontrasztanyaggal 200 lej;

     angiográfia – 150 lej;

     szcintigráfia – 100 lej.

A fizetés alól mentesülnek az országos egészségügyi programokban részt vevő betegek (sugár- és kemoterápia, dialízis stb.), valamint a sürgősségi baleseti sebészeti ellátás, a krízis-esetek (vese- vagy epekrízisek stb.) ellátása és például a szülés is.

Egy beteg évente legtöbb 600 lejt fizet, ezen az összegen felül mentesül a hozzájárulás befizetése alól. Ezzel együtt, a rendszerben több mint 700 millió lej többléetbevételt jelent az egészségügyi hozzájárulás bevezetése.

Az irányító cédula révén a költségek jobban nyomon követhetők, tehát nehezebb lesz csalásokat elkövetni a rendszerben, hiszen a cédula tartalmazza a páciens személyi számát és aláírását. A cédulákból befolyó összeg azé, aki az ellátást biztosította: a háziorvosé, illetve a kórházé.

Az egészségügyi hozzájárulás épletbe léptetése azok közé a feltételek közé tartozik, amelyeket Románia Kormánya tavaly vállalt a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal kötött szerződésben. Mivel bevezetéséhez törvénymódosítás szükséges, az Egészségügyi Minisztérium által kidolgozott tervezet a Parlament elé kerül, a javaslatot ma megkapták a Parlament két házának szakbizottságai is. Ha a Parlament jóváhagyja, az intézkedés július elsejétől életbe léphet.