Az egészségügyi minisztérium elutasít mindenféle módosítást, amely enyhítené a dohányzásellenes törvény előírásait

Az egészségügyi minisztérium elutasít mindenféle módosítást, amely enyhítené a dohányzásellenes törvény előírásait
Elutasítanak mindenféle módosítást, amely enyhítene a dohányzásellenes törvény előírásain, mert a jogszabály életbe lépése óta csökkent a dohányzás okozta megbetegedések száma – írja közleményében az egészségügyi minisztérium.

“A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a közterületeken való dohányzást tiltó törvény bevezetése a dohányzáshoz köthető betegségek számának csökkenéséhez vezetett. 2015-höz képest 2016-ban kevesebb dohányzás okozta akut megbetegedést észleltek” – mutat rá az egészségügyi tárca közleményében.

Az idézett forrás szerint a március-augusztusi időszakban 5,4%-kal (1267 eset) csökkent az iszkémiás szívbetegségek, koronaér-megbetegedések száma 2015-höz képest, továbbá 11,5 százalékkal esett vissza az agyvérzések száma, és 5,4%-kal (708 eset) csökkent az asztmás megbetegedés súlyosbodása vagy akut légúti fertőzés miatt beutalt gyerekek száma.

“Ha a statisztikákat nézzük, azt látjuk, hogy 2015-höz képest 2016-ban 1993 felnőttel és 708 gyerekekel kevesebbet kellett beutalnunk kezelésre a dohányzás káros hatásai miatt. Ebben az időszakban a törvény bevezetése volt az egyetlen jelentős változtatás, így bátran állíthatjuk, hogy a javulás összefüggésben van a törvény életbeléptetésével. Ez a jelenség más országokban is tapasztalható volt, ahol hasonló szigorú dohányzásellenes törvényeket vezettek be” – idézi a közlemény Vlad Voiculescu tárcavezetőt.

A közlemény rávilágít arra is, azért kívánta nyilvánosságra hozni a minisztérium ezeket az adatokat, mert a honatyák a dohányzásellenes törvény módosítását tervezik. Megpróbálják újraértelmezni a “zárt közterület” és a “munkahelyi zárt terület” fogalmát, valamint olyan kivételeket javasolnak, amelyek lehetővé tennék a dohányzást a munkahelyen és a szabadidős tevékenységeknek szánt helyiségekben – írja a közlemény.

“Az egészségügyi minisztérium elutasít mindenféle módosítást, amely enyhítene a dohányzásellenes törvény előírásain, és felhívja a figyelmet, hogy bármilyen engedmény több megbetegedéshez vezethet. A törvénymódosító javaslat óriási visszalépést jelent a hatályban lévő törvényhez, sőt még az ez előtt hatályban volt jogszabályhoz képest is” – áll még az egészségügyi minisztérium közleményében.

AGERPRES/(RO -szerző: Livia POPESCU, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: CSATLOS Károly)

www.agerpres.ro