Az egészségre is veszélyes a boldogtalan házasság

A boldogtalan házasság szélütéshez vezethet – figyelmeztette olvasóit a Bild. Németország legnagyobb példányszámú napilapja tegnapi számában mindennek alátámasztására egy amerikai tanulmányt idézett, amelynek főbb megállapításait a közelmúltban német orvosok is megerősítettek.

Eszerint bizonyított, hogy a magas vérnyomás legjobb ellenszere a boldog házasság. Amerikai, majd német orvosok a közelmúltban több, házasságban élő férfit, illetve nőt, valamint egyedül élő személyt vizsgáltak, mégpedig rendszeres időközönként 24 órás mobil vérnyomásmérővel. Az érintetteknek mindemellett még arról is vallaniuk kellett, hogy élvezik-e a házasságot vagy éppen az egyedüllétet.

A vérnyomásadatok, valamint a válaszok kiértékelése után egyértelművé vált, hogy a boldog párkapcsolatban – legfőképp házasságban – élők vérnyomása az egészséges határon belül jóval alacsonyabb, mint azoké, akik a házasságban a természetes és felhőtlen élvezet helyett megkeserítik egymás életét. S jelentősen alacsonyabb azokénál is, akik egyedül élnek. Ezek után az orvosok hanyatt-homlok figyelmeztettek, hogy a boldogtalan házasság – egyebek között – szívelgyengüléshez, infarktushoz és szélütéshez vezethet. A vérnyomás ugyanis feltartóztathatatlanul szökik a magasba.