Az egészség fővárosa lenne Debrecen

Akt.:
Néhány perc alatt döntöttek a következő 15 évről
Néhány perc alatt döntöttek a következő 15 évről - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Nem az ország, „csak” a Kárpát-medence egészség- és innovációs fővárosává válnánk 2030-ra.

Alig egy percet szántak a csütörtöki debreceni közgyűlésen a hetes napirendi pontra a képviselők, mielőtt megszavazták azt, pedig ezzel a döntéssel mintegy szentesítették a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Koncepciót, ami a megye mintegy 540 ezer lakójának életét határozza meg a következő 15 évre. Mi több, a „koncepcióban meghatározott célok és fejlesztési irányok kijelölése adja meg az alapot a 2014-2020 közötti Európai Uniós tervezési és költségvetési időszak operatív programjaihoz kapcsolódó megyei program elkészítéséhez”. Szánjunk hát rá egy kis időt, és tekintsük át röviden miről is szól ez a koncepció.

Minőségi környezet

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal a Geolin Bt.-vel még tavaly év végén elkészítette a 2030-ig szóló tervet, amiben leírják milyen közép- és hosszútávú célokat kívánnak megvalósítani. (Azt most tegyük félre, hogy már csak néhány hónapra vagyunk a következő választásoktól, s benne van a pakliban, hogy egy esetleges „hatalomváltás” után elvetik az egész koncepciót.) Ebben a közel 80 oldalas dokumentumban annak készítői megfogalmazták a jövővel kapcsolatos elvárásaikat: „Hajdú-Bihar megye 2030-ra megőrzi természeti értékeit és a helyi közösségek együttműködéseire, adottságaira és hagyományaira építve – támaszkodva Debrecen, mint a Kárpát-medence egészség fővárosa és versenyképes innovációs központ gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatására – fenntartható, kiegyensúlyozott, lakosai számára minőségi szinten élhető környezet lesz.”

Főváros, de hogyan?!

A koncepció hatodik oldalán beharangozott fővárossá válásunkkal külön stratégiai célterület foglalkozik: „Debrecen, az életerős város, mint a Kárpát-medence egészség és innováció fővárosa”.

Hatvan oldallal később megkapjuk a választ is a kérdésre: hogyan?

Például az egészségipari és gyógyszeripari fejlesztési programok folytatásával, Protonterápiás Kutatóközpont és Élelmiszeripari Kutató és Kísérleti Csomagoló Központ valamint egy Termál Kutatóközpont megvalósításával.

És hogy mi ebben a különös? Kiderül a Napló szerdai számából.

HBN-FÁ