Az édesanyákat ünnepelték

Az édesanyákat ünnepelték
Nagyvárad – Szombat délelőtt a Festum Varadinum keretében Anyák dicsérete címmel színvonalas műsort szerveztek a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának dísztermében. Felléptek a Rokolya és a Csillagocska néptánccsoportok.

A programot a Pro Universitate Partium Alapítvány, a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Csillagocska Alapítvány szervezte. Az egybegyűlteket Barabás Zoltán igazgató köszöntötte, név szerint is üdvözölve Tőkés László püspököt, európai parlamenti képviselőt és Vinczené Pálfi Juditot, a KREK missziói előadótanácsosát. Arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy noha az anyák napja egy későbbi időponthoz kötödik, a református egyházkerületnél szokás, hogy a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében ünneplik meg a jeles dátumot. A nyitóbeszéd után rövid áhítat következett, melyen Szentpály- Juhász Imre tiszteletes, a balatonszárszói Soli Deo Gloria konferenciaközpont igazgatója hirdette Isten igéjét Máté evangéliuma 23. részének 37. verse alapján. Kiemelte: amikor kételyek gyötörnek azzal kapcsolatban, hogy milyen utat válasszunk, akkor tudnunk kell, hogy Isten megmutatja a helyes irányt, mert védeni és óvni akar bennünket.

Néptáncosok

Amikor az édesanyákat köszöntjük, akkor két olyan tulajdonságot állítunk középpontba, ami isteni sajátosság, vagyis az élet adás és az élet megőrzésének a képességét. Fontos azonban, hogy ezt ne ösztönösen tegyük, hanem az Úr iránti hálaadással, hangsúlyozta a lelkipásztor. Az igehirdetést követően a balatonszárszói Rokolya  és a nagyváradi Csillagocska néptánccsoportok léptek fel színvonalas műsorral. Előbbiek somogyi kanász és üveges, kalotaszegi legényes, szatmári szóló és érpataki táncokat mutattak be, utóbbiak szatmári és felcsíki táncokkal lepték meg közönségüket. A táncosok produkcióját Vincze Zoltán  énekszáma színesítette.

Ciucur L. Antonius