Az EB támogatásáról biztosította Frans Timmermans az európai főügyészi tisztségre pályázó Kövesit

Akt.:
Az EB támogatásáról biztosította Frans Timmermans az európai főügyészi tisztségre pályázó Kövesit
Az Európai Bizottság (EB) támogatásáról biztosította szerdán Frans Timmermans első alelnök az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruţa Kövesit, akit itthon hatósági felügyelet alá helyeztek az ellene zajló bűnvádi eljárás keretében.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján az EB első alelnöke rámutatott, az Európai Parlament továbbra is Kövesit támogatja az európai főügyészi tisztségért folyó versenyben. “Volt alkalmam több éven át Kövesi asszonnyal dolgozni, tudom, hogy nagyon jó szakember, akit csodálok a bátorságáért” – fogalmazott Timmermans, hozzátéve, az EB fontosnak tartja, hogy Kövesi a továbbiakban is fenntarthassa jelöltségét, hogy az illetékes európai intézmények dönthessenek az európai főügyész személyéről. “Eme álláspontunkat világosan közöltük a román hatóságokkal is” – nyomatékosította.

Az Európai Parlament (EP) és az Európai Unió Tanácsának képviselői harmadszorra ülnek tárgyalóasztalhoz csütörtökön, hogy megállapodásra jussanak az európai főügyész személyével kapcsolatban. Az EP Laura Codruţa Kövesit, az Európai Unió Tanácsa a francia Jean-Francois Bohnert-t támogatja a tisztségre.

Az előző két megbeszélés eredménytelenül zárult, és ha az e heti tárgyalások sem vezetnek eredményre, az egyeztetésre megszabott utolsó dátum április 10-e.

Az EP elnöke, Antonio Tajani március 8-án levélben értesítette George Ciamba európai ügyekért felelős minisztert, hogy Laura Codruţa Kövesi az EP hivatalos jelöltje az európai főügyészi tisztségre. Levelében Tajani hangsúlyozta, az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki, mandátuma hét évre szól majd és nem megújítható. Hozzátette azt is, hogy az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT), majd az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban (LIBE) is Kövesi kapta a legtöbb szavazatot, megelőzve a szűkített listán szereplő másik két jelöltet, a francia Jean-Francois Bohnert-t és a német Andres Rittert.

A levél rámutat továbbá, hogy március 7-én az Elnökök Értekezlete az EP hivatalos jelöltjének választotta Kövesit, ugyanakkor arról is döntött, hogy három európai parlamenti képviselőből álló csapat folytatja majd a tárgyalásokat az EU Tanácsával az európai főügyészi tisztségről. A tárgyalócsoport tagjai a következők: az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke, a nagy-britanniai Claude Moraes (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság (CONT) elnöke, a német Ingeborg Grässle (Európai Néppárt), valamint a LIBE Bizottság alelnöke, a holland Judith Sargentini (Zöldek frakció tagja).

www.agerpres.ro

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .