Az árusok nem szeretnék a piac felújítását

Az árusok nem szeretnék a piac felújítását
Február 9-én, csütörtökön szervezte meg második találkozóját a nagyváradi Rogériuszi Koalíció. A megbeszélésen több problémát is a politikusok elé tártak.

 

 

A meghívott négy váradi helyi tanácsos közül csak Dorin Corcheş (PDL) és Szabó József (RMDSZ) jelent meg a csütörtök esti lakossági fórumon, amelyet a Rogériuszi Koalíció szervezett a Melody Hotel konferencia termében. Horváth Ioan a Şelimbărului 1 lakótársulás elnöke néhány szóban ismertette a koalíciót, amelynek életre hívását Adrian Şimonnal, a Pro Demokrácia Egyesület elnökével együtt kezdeményezte. Hangsúlyozta, hogy a civil szervezet a szükség miatt alakult, céljuk a problémák, javaslatok, ötletek megbeszélése és a helyi tanácsosokon keresztül politikai döntéshozók felé eljuttatni ezeket. „A kommunikációval és az együttműködéssel sok minden elérhető, ha a meg lesz a gyakorlat a párbeszédben, a koalíció akár fel is bomolhat”-tette hozzá. A legforróbb téma most is a rogériuszi piac sorsa volt. A jelen levő lakótársulási elnökök és a negyedben lakók, valamint több eladó is a piac-projekt beszüntetését, vagy annak átalakítását kérték. Dorin Corcheş elmondta, hogy próbálnak olyan megoldást találni, amivel az eladók és a vevők is jól járhatnak, viszont olyan helyzet nem létezik, hogy mindenki elégedett legyen. Adrian Şimon a következő kéréseket továbbította a tanácsosoknak: kössenek minimum két éves szerződést az eladókkal, akik jelenleg is a piacon dolgoznak, a munkálatok idejére biztosítsanak helyet, csökkentsék a bérleti díjakat.

 

Problémák

 

A legtöbb kereskedő attól fél, hogy nem kap helyet, hogy a kevés helyet tisztességtelen licitáció útján osztják el, vagy, hogy bárhonnan jöhetnek majd a licitálók. Az egyik felszólaló azt is kiszámolta, hogy a jelenlegi árusoknak csak a fele fog majd helyet kapni. Többen azt kérték, ne legyenek radikális változások, csak némi javításokat végezzenek, hogy nyáron ne legyen negyven fokos meleg a tető alatt és télen ne fagyjanak meg. Többen azt kifogásolták, hogy miért határon átnyúló projektből akarják finanszírozni a többszintes építményt a piac helyére. Dorin Corcheş aláhúzta, hogy a kéréseket továbbítani fogja, hiszen a projekttervezetet még nem fogadták el. A továbbiakban szóba került az a probléma, amelyet a Rogériuszi Koalíció szóvá tett novemberben is: az elektromos szavazatszámlálók elhelyezése a helyi tanács termébe, amellyel követhető és archiválható lenne az, hogy ki hogyan szavazott. A két tanácsos elmondta: erre jelenleg nincs pénz. Szabó József hozzátette, amíg alapvető dolgokra nincs keret, addig ez nem fog megvalósulni. A továbbiakban arról esett szó, hogy a koalíció szeretné ha létezne polgári ellenőrzés is olyan vállalatoknál, amelyeknek a város egyedüli tulajdonosa, mint amilyen például a Hőerőmű (CET), a RER köztisztasági vállalat, stb.

 

Monopol helyzet ellen

 

A kedélyeket a CET monopolhelyzete és a fűtés probléma is felborzolta. A jelenlevők szinte egyhangúan kijelentették, hogy biztosítani kellene a lakosságnak, hogy legalább két szolgáltató közül választhassanak. Sokan azt is kifogásolták, hogy a CET modernizálásával ez már csak gázzal működne, ami miatt a hőszolgáltatás ára több lenne a már most is borsos díjszabásnál. Azt ajánlották, hogy a városban több lehetőség is legyen: fűtsenek termálvízzel, szénnel, gázzal és akár napenergiával is. Hozzátették: a CET több millió eurós felújítása is ablakon kidobott pénz lesz, ha az emberek nem fogják tudni kifizetni a meleg vizet és a fűtést.

 

Nagy Noémi