Az árusok aggódnak, az igazgató fogadkozik

Daniel Tivadar ismertette a terveket a múlt csütörtöki közvitán. A szerző felvétele
Daniel Tivadar ismertette a terveket a múlt csütörtöki közvitán. A szerző felvétele
A nagyváradi rogériuszi piacon árusítók amiatt aggódnak, hogy a piac átépítése után elveszítik helyüket. Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Vállalt igazgatója fogadkozik: mindenkinek lesz helye az új piacon. A napokban közvitát is szerveztek a témában.

 

Múlt csütörtökön a nagyváradi rogériuszi piac melletti Gyermekvárosban szervezett közvitát a piac felújítási tervéről a létesítményt működtető Közterület-fenntartó Vállalat (ADP). A gyermekváros tárgyalótermébe meglehetősen nagy számban érkeztek az árusok, akik elsőként Daniel Tivadart, a piacátépítés műszaki terveit végző cég mérnökét hallgatták meg, aki többek között elmondta, hogy a virágrészleget a mostani helyről előrébb hozzák egy nyitott térségbe, míg a zöldségárusok azon a helyen maradnak, ahol most is árulnak. A piacra egy emeletet is építenek, ahol élelmiszerüzletek, valamint a piac adminisztratív létesítményei kapnak majd helyet. Tivadar hozzátette, hogy a felújítást három szakaszban fogják elvégezni, az építkezések ideje alatt azok az árusok, akiknek helyén a munkálatok zajlani fognak, a kórház előtt felállított sátorban árusítanak majd. A műszaki tervet április 15-ig kell véglegesíteni, utána meghirdetik a versenytárgyalást, és augusztusban vagy szeptemberben a kiválasztott kivitelező elkezdheti a munkát. A felújítás három szakaszban valósul majd meg, ebben az évben az első szakasz építése kezdődik.

Tervek

A jelenlevők kérdéseire válaszolva Liviu Andrica, az ADP igazgatója elmondta, hogy ebben a felújítási projektben nem volt belefoglalva egy parkoló kiépítése, de a nagyváradi önkormányzat egy másik projekt keretében egy mélygarázst szándékozik építeni a városi kórház melletti parkoló helyén. Az árusok többsége arra volt kíváncsi, hogy lesz-e licitáció a felújított piacon az árusító helyekre. Andrica leszögezte, hogy amíg a felújítás tart, addig minden jelenlegi árusnak lesz helye a piacon, miután pedig befejeződik a felújítás és az árusok meg tudnak egyezni egymás között, akkor továbbra is a mostani feltételek mellett bérelhetik majd a helyeket, amennyiben viszont vita lesz az árusok között, akkor licitációt fognak szervezni. Az egyik árus arra panaszkodott, hogy az asztalok között nagyon kevés a hely, és azt kérdezte, hogy ezen kívánnak-e változtatni, de Andrica erre nem adott kielégítő választ.

Megegyezés vagy árverés

Az árusok attól féltek, hogy a felújítás után másoknak fogják kiadni az árusító helyeket, annál is inkább, mert sok jelenlegi árusnak már lejárt, vagy a következő időszakban lejár a szerződése az ADP-vel. Andrica minderre mindvégig azt válaszolta, hogy a felújítás ideje alatt mindenkinek lesz helye a piacon. A közvitán kiderült, hogy az árusok ugyanazokat a helyeket akarják maguknak a felújítás után is, mint amelyekkel jelenleg rendelkeznek. „Ha megkapjuk jelenlegi helyünket, akkor elégedettek leszünk” – fogalmazott egyikük. Andrica azt ígérte, hogy a területet 73 lej/négyzetméter, az árusító fülkéket pedig 90 lej/négyzetméteres kezdőáron fogják árverésre bocsátani a felújítás után, ha nem lesz megegyezés az árusok között.

Magántulajdon

Egy további problémát jelent a beruházás kapcsán az, hogy az ADP még mindig nem egyezett meg a piacon tulajdonnal rendelkező személyekkel. Az egyik tulajdonos a közvita után lapunknak elmondta: „Ahova a húsüzleteket tervezik tenni, ott most magántulajdonok is vannak. A tulajdonosok mindmáig nem látják biztosítva a tulajdonuknak a jövőjét. Az ADP képviselői először nagyon erélyesen álltak hozzá az ügyhöz, és ki akarták sajátítani a magántulajdont. Most már változott egy kicsit a hozzáállásuk, azok után, hogy felhívtuk a figyelmüket arra, hogy ebben az esetben nem közérdekű, hanem gazdasági beruházásról van szó, ezért magántulajdont nem lehet kisajátítani. De még így sincs garantálva a magántulajdonnak a szentsége, illetve ezeknek az üzlethelyiségeknek a jövője. Most már azt ígérik, hogy biztosítani fogják számunkra a magántulajdont a piacon, de nekünk jogi és anyagi garanciák is kellenek, hogy két-három év múlva egy helyi tanácsi határozattal ezt a határozatot ne szüntethessék meg” – fogalmazott a tulajdonos, aki hozzátette, arra is igényt tartanak, hogy az üzleteik elhelyezkedését is tartsák meg.

Pap István