Az Aradi Filharmónia Nagyváradon

Az Aradi Filharmónia Nagyváradon
Nagyvárad – Csütörtökön este a nagyváradi közönség az Aradi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának koncertjét hallgatta meg. A karmester Dorin Frandes, a szólista Sorin Dogaru volt.

Az aradi szimfónikus zenekar 1883-ban kezdte működését, majd az 1948-tól municipiumi intézményként folytatta tevékenységét. A zenekar jelenlegi karmestere és igazgatója, Dorin Frandes több külföldi országban lépett együttesével. A műsor első részében szólalt meg, hosszú évek után először Erkel FerencHunyadi László című nyitánya. A háromfelvonásos operát 1844-ben mutatták be először. Az öt formai egységből álló nyitány a Rákóczi-nóta töredékét dolgozza fel lassú és gyors változatban. Egyben zenéje a magyar szabadság zenei jelképe is. A zenekar igen szépen formálta meg a tragikus hangvételű muzsikát, különösen a melléktémában felhangzó Hunyadi László és Garai Mária szomorú búcsúját. A zárógondolatot is érzelemkeltően mintázták meg, melynek operaszövege: “Meghalt a cselszövő, oda a rút viszály!”

Romantikus zene

Ezt követőn csendült fel Liszt Ferenc I. Esz-dúr zongoraversenye Sorin Dogaru zongoraművész meggyőző tolmácsolásában. Az előadó, aki az Aradi Filharmónia szólistája, több határon túli koncerten aratott sikert. Az egytételes, élénk mozgású, de lírai részekben is gazdag kompozíciót biztos technikával szólaltatta meg, akár a kadenciaszerű szakaszokra, az improvizatív jellegére koncentrált. Felszínre hozta a koncert hősies motívumait is, valamint az utoló rész nehéz, trillákkal ékesített szólamát is vonzóan közvetítette. Végezetül Schubert 1822-ben elkezdett, de csak a szerző halála után, 1865-ben bemutatott Befejezetlen, h-moll szimfóniáját hallgattuk meg. A zenekar ráéreztetett a mű drámaiságára, a kétségbeesés és a vígasztalás közötti ellentétre, majd a bánatot feloldó, levegős, derűs, érzelmes emlékezésre.

Tuduka Oszkár