Az APIA még elemzi a javaslat hatását

A Gépkocsigyártók és importőrök Egyesületének (APIA) javaslatát, miszerint a forgalomból kivont ócska gépkocsik számát növelni kellene, még elemzi a Kormány pénzügyi szempontból.

A fentebbieket Kóródi Attila környezetvédelmi miniszter nyilatkozta vasárnap. A roncsok után ugyanis 30 millió régi lejt kaptak tavaly az átadók, amit egy új kocsi vásárlására fordíthattak bizonyos engedélyezett márkaforgalmazóknál.

Mihai Hura a Pénzügyminisztérium vezérigazgatója bejelentette, hogy az új autóbejegyzési illetéket megtárgyalták a hazai gépkocsigyártó cégek vezetőivel, akik végülis elfogadták a módosított illetékek összegét, melyek kihatással vannak az eladási árakra.

A Kormány úgy döntött tavaly év vége felé, hogy 3000 lejről 4.000 lejre emeli az átadott roncsok után fizetendő támogatást és 16.500-ról 30.000-re emelik a támogatással átveendő régi kocsik számát. Az ehhez szükséges pénzalapot a környezetvédelmi alapból, többek között a kocsik bejegyeztetési illetékéből szándékoznak fedezni.

A Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesülete ez év elején bejelentette, hogy javasolni fogják a Kormánynak: a roncsprogram keretében emeljék 100.000-re a lecserélhető kocsik számát, beleértve a tehergépjárműveket is hogy ellensúlyozni tudják a bejegyeztetési illeték miatt megcsappant vásárlási kiesést. Az Automobile Dacia cég alelnöke, Constantin Stroe 15-20 százalékra becsüli az idei kiesést, ha a roncsprogram keretében a Kormány nem támogatja legalább 100.000 roncs új kocsira való lecserélését.