Az apácákat nem foglalkoztatja a műemlékvédelem

Az apácákat nem foglalkoztatja a műemlékvédelem
A nagyváradi Szent Kereszt Ortodox Kolostor évek óta fittyet hány a műemlékvédelmi előírásoknak, hiszen kénye-kedve szerint alakítja át a magaslaki, Zichy Jenő által épített impozáns kastélyt.

Azok a túrázók, turisták, akik eljutnak a magaslaki Zichy kastélyhoz, egy olyan külsejű épületet találnak ott, amely ma már inkább emlékeztet kolostorra, mint kastélyra, hiszen tornyokra szerelt keresztek, illetve a falakra festett, szintén ortodox keresztény szimbolikájú díszítmények ékesítik a Zichy Jenő által 1891–1893 között a Réz Hegységben épített impozáns kastélyt. Ez nem is csoda, ugyanis az ingatlan hosszú évek óta a nagyváradi Szent Kereszt Ortodox Kolostor kezelésében van, sőt, a Bihoreanul hetilap információi szerint 2010 óta immár tulajdonjoggal is rendelkezik a rend az ingatlan felett. A műemlékvédelmi törvények azonban mindenkire vonatkoznak, így a szerzetes rendekre is. Mindazonáltal az ortodox apácák évekkel ezelőtt megkezdték az épület külső és belső felújítását. A belső felújításokról vajmi keveset tudni, hiszen az apácák nem szívesen engednek be senkit az épületbe, de a külső felújítás fentebb leírt eredménye már bárki számára látható.

Helyszíni szemle

Az üggyel kapcsolatban megszólaltattuk Lucian Silaghit, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetőjét. Az éppen szabadságon lévő Silaghi szűkszavúan nyilatkozott, de annyit azért elárult, hogy miután visszajön szabadságról, valószínűleg szeptemberben az igazgatóság munkatársai kiszállnak majd a helyszínre, hogy lássák, milyen állapotok uralkodnak ott. Silaghi hozzátette, hogy amíg nem látják saját szemükkel, mi van ott, addig többet nem nyilatkozik. Mindenesetre azt hozzátette, hogy a felújításoknak tiszteletben kell tartaniuk a műemléképület eredeti kinézetét, és amennyiben törvénytelenségeket tapasztalnak, a törvény által előírt intézkedéseket foganatosítják majd. Elmondta, hogy az épület rehabilitációjának problémája már nyolc éve fennáll.

Impozáns apácalak

A kastély tulajdonjogának alakulása is megér egy misét, bár egyáltalán nem kirívó és szokatlan Romániában az, hogy egy értékes ingatlan végül az ortodox egyház ölébe pottyan. Zichy Jenő 1906-ban bekövetkezett halála után a kastély üresen maradt, az impériumváltás után pedig nem sokat kellett várni, hogy az örökösök túladjanak a kastélyon, melyet 1928-ban adtak el a Darvas-LaRoche faipari vállalatnak. Az ingatlant a hozzá tartozó telekkel együtt a második világháború után államosították, a hetvenes években étterem működött ott. A rendszerváltás után az ingatlan az alsólugasi, majd az élesdi önkormányzat tulajdonába került, ez utóbbi adta át a védelmi minisztériumnak. Létai Zoltán, Élesd alpolgármestere úgy tudja, hogy a Zichy család örökösei sosem jártak Élesden az ingatlan visszaigénylése ügyében. „Nálunk Zichy örökös nem járt visszaigénylésért. Annak idején LaRoche valamelyik örököse jött el Svájcból megnézni a kastélyt, de miután megszemlélte, azt mondta, nem tart rá igényt” – fogalmazott az alpolgármester. Létai Zoltán hozzátette, aligha valószínű, hogy bárki is jogosan visszaigényelhetné az ingatlant, melyet a védelmi minisztérium időközben átadott az ortodox egyháznak.

Pap István