Az anarchisták is készülnek a bukaresti NATO-csúcsra

Az anarchisták is készülnek a bukaresti NATO-csúcsra
Nemcsak a NATO készül gőzerővel az áprilisi bukaresti csúcstalálkozóra, hanem a román anarchisták is ki akarnak tenni magukért a csúcs idejére tervezett „NATO-ellenes héten”, írta a Le Soir.

A brüsszeli lap szombati beszámolója szerint már az interneten olvashatók azok a „forradalmi” tudnivalók, amelyek sikeressé tehetik a globalizációt ellenzők, alternatívok, anarchisták, militáns pacifisták nagy tavaszi bukaresti találkozóját. A honlapon felsorolják azokat az országokat, amelyek polgárainak nem kell vízumot igényelniük a Romániába való belépéshez. Angol nyelvű tájékoztató ismerteti meg a nemzetközi elvbarátokat a román „elnyomó gépezet” intézményeivel, a rendőri, csendőri és katonai erőkkel. Külön kitérnek arra, hogy várható fegyvertárukhoz tartoznak a vízágyúk, a különlegesen kiképzett rohamjárművek, valamint a még különlegesebben kiképzett kutyák. Angol-román miniszótárból lehet előre megtanulni azokat a román kifejezéseket, amelyekre egy anarchistának bármikor szüksége lehet Bukarestben – így például „b..d meg”, „támadnak a rendőrök”, „segítség”, vagy éppen „hívni akarom az ügyvédemet”. Ez utóbbihoz kapcsolódóan a román büntető törvénykönyvből is szemelvények olvashatók az utcai rendbontás és a hivatalos személy elleni erőszak tárgykörében.

Hálózsák is megteszi

Az internetes anarchista bédeker közli az olcsó szálláshelyek listáját, de megjegyzi: van elég elhagyottan álló ház Bukarestben, így voltaképpen egy hálózsák is megteszi. Végezetül a honlap felsorolja a „tematikus túra” fontosabb bukaresti „látnivalóit” – a NATO-hoz kapcsolódó intézmények székházait, amerikai létesítményeket, valamint, kissé talán meglepő módon, az ortodox egyház főbb épületeit, mondván, annak papjai és szerzetesei összejátszottak a Securitatéval.