Az álpróféta kész kihívni a föld alól híveit

Az álpróféta kész kihívni a föld alól híveit
Pjotr Kuznyecov álpróféta, aki az általa alapított szekta híveit egy barlangba vitte, hogy ott várják a szerinte májusban esedékes utolsó ítéletet, kész volna kihívni követőit a föld alól.

A Komszomolszkaja Pravda című lap tudósítója a penzai elmegyógyintézetben kereste fel Kuznyecovot, aki készségesen elmondta: ő szívesen megpróbálja rávenni a befalazott barlangban tartózkodókat, hogy jöjjenek elő, s talán lesz is, aki enged a szónak. A riporter szerint Kuznyecov szeme alatt púderrel alig eltakart kék foltok láthatók, amelyeket akkor szerezte, amikor a rendőrségen kérdezgették négy napon át. Kérdésre hozzátette: dehogy verték meg, többször is elesett, s mindannyiszor az arcát ütötte be.

Egy hónapig ástak

Elmondta, hogy a barlangot egy hónapon át ásták, többnyire éjszaka, úgy 50 méter hosszú, benne elválasztott részek vannak a családoknak, s az egyik végében kút, a másik végében illemhely áll. Teli van élelmiszerrel, a főzéshez 450 liter benzinnel, és kibélelték hungarocellel, úgyhogy nem kell benne fázni. A világvége időpontja Kuznyecov szerint az Újtestamentumból kiolvasható, de az újságíró nem értette a fejtegetést. Ezen felháborodott a beszélgetést felügyelő fehér köpenyes orvos, olyannyira, hogy nyugtatgatni kellett. „Jól mondja, doktor. Ön az egyetlen, aki mindent helyesen lát” – csitította az ápolt az orvost. Arra a kérdésre, hogy ha tudta, hogy itt a világvége, miért hagyta sorsára a Föld többi lakóját, Kuznyecov azt mondta, azokat már nem lehetett megmenteni. A föld alá vonulást azért választották, mert a helybeliek sokszor megverték a híveit, és lerombolták házikóikat. Úgy vélte, a tömeges öngyilkosságig nem jut el a dolog. Nem tartotta kizártnak, hogy az eltelt idő alatt néhányan már meggondolták magukat, s ha ki akarnak jönni, nem szabad őket erővel ott tartani. Ezt szeretné is elmondani nekik, de ehhez el kellene őt vinni a barlanghoz – mondta, s ehhez kérte az újságíró segítségét. Poganovkában, amelynek határában a barlang épült, szerdán egész nap várták Kuznyecovot. Szerdán későn este aztán kiderült, hogy az orvosok nem járultak hozzá ahhoz, hogy a szektaalapítót elvigyék a Penzától 160 kilométernyire fekvő faluba.