Az Almagrói Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztiválon a Julius Caesar

Akt.:
huntheater.ro
huntheater.ro
Első alkalommal kapott meghívást a Kolozsvári Állami Magyar Színház a spanyolországi Almagróban megszervezett Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztiválra. A kolozsvári társulat a Silviu Purcărete által rendezett Julius Caesar című előadással vendégszerepel július 28-án és 29-én a spanyol seregszemlén.

A negyvenedik alkalommal megszervezett Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztivált a világ legfontosabb klasszikus (XVII. és XVIII. századi) színdarabok bemutatását célzó színházi rendezvényének tekintik. A fesztivál több, mint huszonöt különböző helyszínen zajlik, és nem csupán a spanyol aranykor, az Erzsébet-kori drámaírók, valamint a francia neoklasszika barokk alkotói, hanem a tradicionális keleti drámairodalom (nó-, kabuki-színház) legfontosabb képviselőinek bemutatására is kísérletet tesz. A spanyolországi Almagro Madridtól mintegy 200 kilométerre, Kasztília – La Mancha tartományban található. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Almagrói fesztivál- szereplése a Román Kulturális Intézet támogatásával valósult meg.

A kolozsvári színház Julius Caesar előadása a fesztivál egyetlen magyar nyelvű, valamint egyszersmind egyetlen romániai meghívott előadása- olvasható az intézmény sajtközleményében. A 2015 októberében bemutatott produkció címszerepét Bogdán Zsolt játssza, további szerepekben Bács Miklós, Viola Gábor, Balla Szabolcs, Kató Emőke, Györgyjakab Enikő, Albert Csilla, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Farkas Loránd, Fogarasi Alpár, Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Laczkó Vass Róbert, Szűcs Ervin, Váta Loránd, Platz János.