„Az államfő a PNL malmára hajtja a vizet”

Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-elnök
Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-elnök
Az RMDSZ, amikor látta, hogy a Megyei Tanácsban – de ez különben nem csak Bihar megyére érvényes -, a Nemzeti Liberális Párt mindenáron megakadályozza azt, hogy a választási eredményhez hűen kialakult többség zökkenőmentesen vezesse az önkormányzatot (a PNL miatt több hónapja nem sikerül a koalíciós partner PSD-nek a listáján soron következő tanácsosjelölt mandátumát igazolni), egy olyan törvénytervezetet tett le, mely az így kialakult helyzeteket orvosolná.

„A bihari embereknek, románoknak, magyaroknak egyaránt, nem az az érdekük, hogy a megyei önkormányzat ne működhessen rendesen, és európai uniós pályázatok is veszélybe kerüljenek amiatt, hogy valakik kihasználjanak a törvény által megengedett helyzetet, és ezáltal korlátozzák azt, hogy a többségnek meglegyen a 18 szavazata”- nyilatkozta az erdon.ro-nak Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Az RMDSZ megoldást keresett erre, törvénytervezettel, mely átment a parlament két házán, Klaus Iohannis államfő azonban megtámadta az alkotmánybíróságon. „Ennek természetesen nem örülünk, mert úgy gondoljuk, hogy az állam különböző intézményei, beleértve az államelnöki hivatalt is, azon kellene dolgozzanak, illetve arra kéne figyeljenek, hogy az önkormányzatok tevékenységét ne lehessen politikai okok miatt leállítani, vagy korlátozni. Az emberek nem a gáncsoskodásra szavaztak. Azok, akik 2016-ban elmentek szavazni a megyei tanács összetételére, nem arra voksoltak, hogy ne működhessen megfelelően a testület, hanem arra, hogy a döntésük eredményeképpen egy többség jöjjön létre. Az államfőnek persze alkotmányos joga megtámadni ezt a törvénytervezetet, mi ezt nem is vitatjuk, de ezzel továbbra is a Liberális Párt malmára hajtja a vizet. Inkább a hozzáállásával van tehát gondunk, hiszen lényegében ez beleszólás egy politikaivá vált közigazgatási vitába, egyértelműen a Liberális Párt oldalán helyezkedik el ez az alkotmánybírósági megkeresés.

Nincs arra vonatkozó határidő, hogy az alkotmánybíróság meddig kell választ adjon, a tapasztalatok azt mutatják, hogy átlagban körülbelül egy hónap alatt döntött.

Ciucur Losonczi Antonius