Az alkotótábor témája: az EMBER

Az alkotótábor témája: az EMBER
Az elmúlt hét végén zárult Érmihályfalván a IV. Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor. Az elkészült munkákat tárlaton mutatták be az érdeklődő közönségnek.

Az első tábor témája az első ember, Ádám volt, a másodiké Éva, a haramdiké az angyal–ördög (szép–csúnya, jó–rossz) fogalomkör, és már a tavalyi táborzáráskor bejelentette Patai István művészeti vezető, hogy idén az EMBER lesz a központban. A tervezettnek megfelelően a résztvevők kaptak egy–egy ember formájúra vágott fa lapot, melynek mindkét oldalát „megdolgozhatták” belátásuk szerint, de természetesen más technikák szerint is lehetett dolgozni.
Előítéletek nélkül
A táborozók, mármint a nem helyiek, a Gyerek és Ifjúsági Központban voltak elszállásolva augusztus 19. és 29. között. A résztvettek: Hintalan Géza, Kiss György, Kovács Zoltán, Kovács Éva és id.Szilágyi Ferenc (Érmihályfalva), Patai István és Nagy Ágnes (Hajdúnánás), Ferenczy Béla (Nagyvárad), illetve Berszán László (Székelyhíd). A táborzáró tárlatot a helyi múzeumban a tavalyi után ismét dr.Tóth Péter szentendrei egyetemi tanár nyitotta meg, arra kérve a közönséget: minden előítélet nélkül szemléljék az alkotásokat, melyek így maguktól „megnyílnak”. Ugyanakkor fontosnak nevezte az alkotóbábort, mely a felgyorsult életvitel közepette együttlétet jelent, megteremti a közös munka élményét. Az eddigiekhez mérve a legszínvonalasabbnak ítélte az elkészült grafikák, batikolások, faragások, festmények össszességét jelentő kiállítást, és véleményében osztozott Patai István is.
Meglepetés díjazottak
A táborvezető idén is kiosztotta az általa alapított Patai–díjat, melyet ezúttal nem alkotó kapott: az érintettek meglepetésére Geri Judit és Szalai Ilona könyvtárosok lettek a kitüntetettek, évenkénti szervezőmunkájuk elismeréséül. Kettejük nevében előbbi mondott köszönetet, ugyanakkor megköszönve a tábor lebonyolításához nyújtott támogatást mások mellett a helyi Polgármesteri Hivatalnak, dr.Tóth Péternek, és dr.Turucz Mária helyi tanácsosnak. A tárlat anyagát a múzeumból a Gyerek és Ifjúsági Központba vitték át, ahol a továbbiakban hosszabb ideig megtekinthető.