Az alkotmánymódosítást és az új közigazgatási régiók létrehozását is prioritásnak tekinti az USL

Az alkotmánymódosítás, valamint az új közigazgatási régiók létrehozása is szerepel a román kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) új célkitűzései között. A párt hétfőn döntött arról, hogy hogy újabb politikai célokkal egészíti ki a szövetség működési alapját képező megállapodást.

Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke szerint a két említett célkitűzést már az idén meg akarják valósítani.

A kormányzó szövetség tervei között eddig is szerepelt mindez, de az utóbbi időben egyre több nézeteltérés alakult ki a koalícióban. Ezért most írásban is nyomatékosítani akarták, hogy az alkotmánymódosítás, valamint a közigazgatási régiók létrehozása a szövetség kiemelt céljai közé tartozik.

Antonescu a Victor Ponta miniszterelnökkel, az USL szociáldemokrata társelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az eddigi megállapodásból semmit nem törölnek, a kiegészítés azt a célt szolgálja, hogy az USL “tartósan” és “hatékonyan” működjön.

A kétharmados többséggel kormányzó USL a most zajló tavaszi parlamenti ülésszakban akarja módosítani az alkotmányt, amelyről népszavazást is kell tartani. A tervek szerint a referendumra várhatóan ősszel kerül sor. Az új közigazgatási régiókról szóló törvényt ősszel akarják elfogadtatni a parlamentben, hiszen Antonescu már a hétvégén elmondta egy televíziós műsorban: előbb a módosított alkotmányban akarják rögzíteni a régió kifejezést, mint új közigazgatási szintet. Antonescu szerint az alaptörvény csak említést tesz majd a régiókról, a konkrét működésüket, felépítésüket egy külön törvényben szabályozzák.

Az USL olyan hét vagy nyolc közigazgatási régiót akar létrehozni, hogy azok határai megegyezzenek nagyvonalakban a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiókéval. Ezt valamennyi romániai magyar politikai szervezet elutasítja, egyebek között azért, mert a székelyföldi magyarság lakossági aránya 30 százalék alá csökkenne az új közigazgatási régióban, míg jelenleg Hargita és Kovászna megyében a magyarok többségben vannak.