Az alkotmánybíróság értesítette a Velencei Bizottságot az ellene indított éles támadásokról

Az alkotmánybíróság értesítette a Velencei Bizottságot az ellene indított éles támadásokról
A román alkotmánybíróság értesítette kedden az Európai Tanács főtitkárát, a Velencei Bizottságot, valamint az európai alkotmánybíróságok tanácsát, hogy a hatóságok és a parlamenti pártok egyes képviselői éles támadásaikkal megpróbálják hitelteleníteni az intézményt.


‘Az alkotmánybíróság plénuma úgy döntött, hogy értesíti az Európai Tanács főtitkárát, a Velencei Bizottságot, valamint az európai alkotmánybíróságok tanácsát (…), hogy a hatóságok és a parlamenti pártok egyes képviselői éles támadásaikkal megpróbálják hitelteleníteni az intézményt, amely az állam egyik alappillére, az alkotmány felsőbbségének biztosítója. Megkérdőjelezik döntéseinek kötelező voltát, mi több, arra ösztönzik a lakosságot és az államfőt, hogy ne tartsa be az alkotmánybíróság határozatát, amely megállapította, hogy az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az elnöki hivatal és az igazságügyi miniszter között azáltal, hogy elutasította a korrupcióellenes ügyészség vezetője leváltására irányuló javaslatot’ – írja az alkotmánybíróság közleményében.
Az alkotmánybíróság szerint ‘ezek az akciók veszélyeztetik a demokráciát, a jogállamot és az az alkotmányos igazságszolgáltatást’.

www.agerpres.ro