Az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség is tiltakozásokat helyezett kilátásba az adóügyi módosítások miatt

Az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség is tiltakozásokat helyezett kilátásba az adóügyi módosítások miatt
A Társadalmi Párbeszédért Háromoldalú Országos Tanács haladéktalan összehívását szorgalmazza az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség az adóügyi módosításokról szóló sürgősségi kormányrendelet életbe lépése nyomán kialakuló nyílt konfliktusok megszüntetése érdekében.

Az Alfa Kartell vasárnapi közleménye szerint a kormány tehető felelőssé azokért a szociális konfliktusokért, amelyek e rendelkezések nyomán kialakulnak majd, ezért már elkezdte a belső egyeztetést a 2019 elejére tervezett tiltakozó megmozdulásokról.

A szakszervezeti szövetség felrója a kormánynak, hogy a társadalmi partnerekkel való előzetes egyeztetés nélkül fogadta el az adóügyi intézkedéseket tartalmazó, 2018/144-es sürgősségi rendeletet, amely gyakorlatilag befagyasztja a közalkalmazotti béreket – állítják. Ez alól csak az állami hatóságok vezetői képeznek kivételt, nekik ugyanis automatikusan nő a fizetésük a minimálbér emelkedésével, ami diszkriminációnak számít a többi közalkalmazottal szemben – áll a közleményben. Ha költségvetési megszorításokra van szükség, előbb a különféle különnyugdíjakat kell megszüntetni, illetve a különjuttatásokat maximálni, nem azoknak a bérét kell csökkenteni, akik a súlyos személyzethiány miatt túlóráznak, vagy stresszes, veszélyes körülmények között dolgoznak – teszik hozzá.

Az Alfa Kartell ugyanakkor a magánnyugdíjalappal kapcsolatos módosításokkal, illetve azzal is elégedetlen, hogy 2019 szeptemberéig befagyasztják a nyugdíjpont értékét.

A 2019. január 1-jétől életbe lépő adóügyi módosításokról szóló sürgősségi kormányrendeletet múlt héten fogadta el a Viorica Dăncilă vezette kabinet, és szombaton jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő szakszervezetek szintén elégedetlenségüket fejezték ki az intézkedésekkel kapcsolatban, és tiltakozó akciók sorozatát helyezték kilátásba jövő év első felére.

www.agerpres.ro