Az áldozat kell meghozza a döntést

Az áldozat kell meghozza a döntést
Bár a családon belüli agresszió elkövetőjét szinte automatikusan a férfiben, az elszenvedőjét a nőben (esetleg a gyerekben) személyesítjük meg, meglepően sok férfi is bántalmazott.

Az országos szervezethez csatlakozott az érmihályfalvi RMDSZ-Nőszervezet is, ami a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalomban (NEEEM) való részvételt illeti, ennek keretében szerveztek találkozót a közelmúltban egy helyi vendéglátóhelyen. A résztvevőket elsőként Gábor Éva helyi alelnök köszöntötte, ismertetve a találkozó témáját, ugyanakkor később tanítónőként tapasztalatait is megosztott a hallgatósággal, miszerint az iskolában is felismerni, mely családot sújtja a családon belüli erőszak, hiszen az ilyen környezetből érkező gyerek visszahúzódó, vagy éppen ellenkezőleg, agresszív, ahogyan a szülői példát látja. Kéry Hajnal megyei elnök a NEEEM-program felvállalását azzal indokolta, hogy országosan évente 200 nő hal bele a bántalmazásba, melyek „enyhébb” formái szinte percenként megtörténnek, ám azt is tudni kell, hogy szakértők szerint csupán az esetek 30%-a kerül napvilágra, ezzel bele a statisztikákba…

Konkrét segítség

A családon belüli erőszak ellen évek óta harcoló váradi Lámpás Alapítvány képviseletében Vura Otília és Puskás Ilona erősítette meg, hogy sokszor maguk a bántalmazottak keresnek magyarázatot bántalmazójuk tettének indoklására, ugyanakkor sokan nem is tudják, hogy léphetnek önnön védelmükben, megint mások nem tudnak vagy nem mernek kilépni a terhessé vált kapcsolatukból. A Lámpás kézzel fogható segítséget is tud nyújtani: ügyvéddel teremt kapcsolatot, vagy éppen költségtérítést ad orvosi látlelet felvételéhez, ám mindehhez az kell, hogy az áldozat vállalja fel a kellemetlen, kínos, nem ritkán veszélyes és hosszadalmas folyamatot. A beszélgetés során néhány többé-kevésbé konkrét eset is szóba került (nevek említése nélkül), hiszen nemcsak iskolában, de orvosi rendelőkben, az önkormányzat szociális osztályán is sokat tudni ezekről.

Megalázó helyzet

Dr. Turucz Mária helyi elnök, családorvos szerint sokan nem is látják a kiutat helyzetükből, öngyilkosságba vagy alkoholizmusba menekülnek. Arra is figyelmeztetett, hogy miközben az agresszor szerepében automatikusan a férfit, az áldozatéban a nőt (esetleg a gyereket) képzeljük el, meglepően sok férfi is áldozat, akit többféle módon is terrorizál felesége (élettársa), hiszen nemcsak fizikai, de érzelmi, gazdasági, spirituális, szexuális, gazdasági, verbális bántalmazás is létezik. A találkozóra, annak meghívója szerint, vártak olyanokat is, akik maguk alanyai a bántalmazásnak, de ilyenek, a fentiek fényében nem meglepő módon, nem jelentkeztek… A résztvevők pártolták az ötletet, hogy jöjjön létre „egy helyi lehetőség”, amihez a bántalmazottak fordulhatnak. Addig is, aki ebben a megalázó helyzetben él, de már eljutott a döntő elhatározásra, az keresheti a Lámpás Alapítvány kinyújtott kezét a 0764–043–989-es vagy a 0359/191–131-es telefonszámokon, illetve a helyi nőszervezet(ek) tagjain keresztül.

Rencz Csaba