Az Ady Endre Liceum jótevői ismét Nagyváradon

Az Ady Endre Liceum jótevői ismét Nagyváradon
Nagyvárad – Piros betűs ünnep ez a hét a nagyváradi Ady Endre Liceum számára, hiszen immár huszadik alkalommal látogatta meg őket a bambergi Aktion Brückenschlag Alapítvány delegációja.

Április 7-én kedden délután öt órakor szervezett ünnepséget az Ady Endre Liceum dísztermében az Albin, illetve az Alma Mater Alapítvány a bambergi Aktion Brückenschlag Alapítvány tiszteletére, melynek delegációa immár húsz éve Húsvét előtt minden esztendőben meglátogatja az iskolát és komoly anyagi támogatásban részesíti az arra rászorulókat. „Az alapítvány elsősorban a mi iskolánkat segíti, de a városban és Bihar megyében is kifejt különböző jótékonysági akciókat” – mondta az ünnepség kezdete előtt Makai Judit tanárnő, az Albin Alapítvány elnöke. „Nemcsak bútorzatot hoztak iskolánkba, de négy diákunk operációját is támogatták anyagilag” – mondta a tanárnő, akitől megtudtuk azt is, hogy  a bambergiek 16 családnak biztosítják a mindennapi élelmet és Bihar megyéből további négy személy különböző operációit támogatták.

Piros betűs ünnep

Az Aktion Brückenschlag tizenhét fős delegációval (12 felnőtt és öt diák) érkezett Nagyváradra, ezúttal Alfred Kotschenreuter vezetésével, akiknek rövid műsort mutattak be az iskola diákjai, majd a köszöntések következtek. Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere az önkormányzat köszönetét tolmácsolta, mint mondta, „az alapítvány olyan példát mutat, melyet nekünk követnünk érdemes.” Az alpolgármesterasszony köszönőleveleket nyújtott át a német delegáció tagjainak. Az Aktion Brückenschlag vezetője, Alfred Kotschenreuter megköszönte a polgármesteri hivatalnak, hogy mindig fogadta a delegációt és kiemelte, hogy az alapítvány aszerint a bibliai gondolat szerint cselekszik, hogy jobb adni, mint kapni. Tóth Márta, az iskola igazgatónője elmondta: „Köszönet mindenkinek, aki elindult Kelet felé, hogy segítő kezet nyújtson a rászorulóknak. Köszönet a szociális ösztöndíjakért, azért, hogy gyors reagálásukkal életeket mentettek meg, köztük az iskola tanulóiét. Köszönet a testvériskolai kapcsolatokért, hiszen sok diákunk választotta a bambergi iskolát vagy egyetemet továbbtanulás végett.” Závodszky Tamás az Ady Endre Liceum tanára, az Alma Mater Alapítvány elnöke az aranyosláposi ház megépítésében nyújtott német segítséget emelte ki, majd kijelentette: „piros betűs ünnep az, amikor a bambergiek meglátogatnak bennünket.” Az ünnepi eseményen mindazok a volt diákok, akiknek operációját az Aktion Brückenschlag segítette, és azok is, akik más jellegű támogatásban részesültek, élő szóban köszönték meg nekik a segítséget. A köszöntők és az ajándékosztások után szeretetvendégséggel zárult a keddi  rendezvény.