Az adóügyi kötelezettségeket ne regionalizálja a kormány!

Cseke Attila Bihar megyei parlamenti képviselő
Cseke Attila Bihar megyei parlamenti képviselő
Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjének kezdeményezésére Bihar megye valamennyi képviselője és szenátora aláírta azt a levelet, melyet Gelu-Ștefan Diaconunak, az Országos Adóhivatal (ANAF) elnökének címeztek.

Az ANAF elnökének 2015. december 15-én kiadott 3649-es számú rendelete értelmében a kolozsvári székhelyű Közpénzügyi Regionális Igazgatóság 2016. február 1-jei hatállyal átveszi a közepes vállalkozások adóügyeinek kezelését az ország észak-nyugati régiójában. Ez Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyékre vonatkozik.
Bihar megyei szinten ez a rendelet 1082 adófizető jogi személyt érint, melyek adó és pénzügyeit mostantól Kolozsváron kötelesek intézni, legyen szó az adóügyi kötelezettségekről, egyszerű igazolások kibocsátásáról, vagy bármilyen olyan adóügyi adminisztratív eljárásról, amelyeket eddig Nagyváradon lehetett rendezni. Mindezekért február 1-től ezentúl Kolozsvárra kell utazniuk az adófizetőknek és a vállalkozások képviselőinek. Ennek a rendeletnek a felülvizsgálatát, illetve annak eltörlését és a korábbi adóhivatali rendszer visszaállítását kérték Bihar megye honatyái abban a levélben, melyet tegnap iktattak az Országos Adóhivatalnál. „Miféle decentralizációról beszélünk, hogy akarjuk az államigazgatási hivatalokat közelebb hozni az állampolgárokhoz, ha az adóhivatal elnökének rendelete értelmében ezentúl akár száz-kétszáz kilométeres utak megtételére kötelezik a cégeket, holott eddig ezeket az adminisztratív ügyeket elfogadható módon rendezni tudták Nagyváradon, illetve a saját megyéjükben. Hová lesz az állampolgár és az adófizető felé a tisztelet az adóhivatal részéről, amelyet az adóhivatal működésére vonatkozó 2013-ban kiadott 520-as számú kormányrendelet ír elő?” – kérik számon a bihari honatyák a szakértői kormány e fontos hivatalának rendelkezését.

Egyhangúlag támogatták

„Öröm számomra, hogy Bihar megye mind a 17 szenátora és képviselője, politikai színezetüket félretéve egyhangúlag támogatta és aláírta azt a levelet, amelyet február 9-én iktattunk az adóhivatalnál, ennek elnökének, Gelu-Ștefan Diaconunak címezve, amelyben kértük a rendelet azonnali felülvizsgálását és eltörlését, mivel ez ellentmond annak az elvnek, hogy a közintézmények működését leegyszerűsítsük és közelebb hozzuk azokat az adófizető állampolgárokhoz és vállalkozásokhoz. Vissza kell állítani az előző adóügyi rendszert, mely 1082 bihari vállalkozásnak, cégnek biztosította ügyeik lebonyolítását Nagyváradon” – nyilatkozta az általa kezdeményezett levél kapcsán Cseke Attila képviselő. A képviselő elmondta, hogy jogi szempontból, mivel a rendelet nem lett közvitára bocsátva, annak jóváhagyása ellentmond a hatályban lévő törvényeknek és vissza kell vonni.