Az adócsalók nyomába eredtek

Az adócsalók nyomába eredtek
A Szatmár Megyei Adó– és Pénzügyi Igazgatóság (DGFP) munkatársai komoly ellenőrzési akciókat szerveznek az adócsalók lebuktatása érdekében, mondta Dan Maier, az intézmény igazgatója.

 

A legtöbb emberben felmerül a kérdés, mi történik azokkal az árucikkekkel, amik romlandóak és a vámhatóság lefoglalja? Dan Maier, a Szatmár Megyei Adó– és Pénzügyi Igazgatóság (DGFP) megbízott igazgatója sajtótájékoztató keretében számolt be arról a procedúráról, melyet a 2007-ben elfogadott kormányrendelet szabályoz a lefoglalt romlandó árucikkekkel kapcsolatban. Az elöljáró kihangsúlyozta, a pénzügyőrség, rendőrség, vámfelügyelőség, csendőrség végzi az ellenőrzést, és ugyancsak ők azok, akik megtalálják, majd lefoglalják a romlandó szállítmányt, miután azt valamilyen bűncselekményhez lehet kötni. A konstatáló hivatal alkalmazottai rövid egyeztetést követően átadják a romlandó árucikket annak az engedéllyel rendelkező raktárnak, cégnek, melynek nincs adóssága az állam irányába. Az átadási árat a két fél közös megegyezése alapján állapítják meg. Az árut átadják a raktárnak, majd a lefoglalásról szóló iratokat, illetve az áru átvételéről szóló okmányokat a tranzakciót követő legtöbb 48 órán belül leadják a DGFP munkatársainak, hogy azok a szükséges ellenőrzéseket követően kiállítsák a cég nevére az áru beszerzését igazoló számlát. „A DGFP csupán kiállítja a számlát és behajtja annak ellenértékét az államkasszába, az árakat nem ők határozzák meg” – hangsúlyozta Maier.

 

60 milliós adócsalás

Tavaly a DGFP munkatársai 85 bűnügyet derítettek fel, az adócsalások összértéke 59 826 051 lej volt. Az igazgató rávilágított arra, hogy Szatmár megyében van egy jól kialakult bűnszövetkezet, több cég aktív részvételével, akik azon dolgoznak, hogy kárt okozzanak az államnak különböző ügyködéseik által, elsősorban jogtalan áfa-visszaigényléssel. „Sok ügyben elkezdődött a bűnvádi eljárás az illetékes hatóság közreműködésével, de a DGFP célja az, hogy a hiányzó pénzösszeget sikerüljön behajtani a szabálysértőktől” – hangsúlyozta az igazgató. Maier elmondta, a legtöbb adócsalás a húsfeldolgozó-, építő-, kavicskitermelő ipar, gyümölcs- és zöldség forgalmazás, illetve a közúti szállítmányozás terén jelentkezik. Sok olyan eset van, amikor a hatóság munkatársai nem tudják kideríteni, hogy a számlán szereplő áru valóban elhagyta-e az ország területét, vagy csak számlán jelenik meg ez a folyamat. A fiktív számlák is sok fejtörést okoznak a hivatalnak, mivel a cégek ezen számlák alapján áfa-visszatérítést igényelnek, ám ez is adócsalásnak minősül. Olyan számlát is találtak a DGFP munkatársai, melyeket megszüntetett cégek nevére állítottak ki, vagy olyan cégek nevére, amelyek tulajdonosai hajléktalanok.

Különleges eset

A DGFP munkatársainak egyik különleges esete az volt, amikor egy magyarországi állandó lakhellyel rendelkező montenegrói állampolgár Szatmárnémetiben nyitott céget. A vállalkozó Magyarországon és Lengyelországban vásárolt nagy tételben uborkát, majd azt Romániába szállította és Bulgáriában értékesítette. Legalábbis az iratokból, számlákból ez derül ki. Azonban a bolgár cég, mely állítólag a vállalkozó a beszállítója volt, nem létezik, és azt sem lehet pontosan tudni, hogy az uborkaszállítmány létezett-e valaha vagy sem. Az iratokból az derül ki, hogy a kifizetések készpénzzel, nem banki átutalással történtek. „Ha a tranzakció reális lett volna az azt jelentené, hogy Szatmáron egy bőröndnyi készpénzt szállítottak át” – állítja Maier. Az adócsalás értéke ez esetben 18 millió euró, melyből egyetlen centet sem tudnak behajtani az adóhatóság munkatársai, összegezte az adócsalás elleni küzdelmükről szóló beszámolót Maier.

 

Nem romlandó árucikkek

Dan Maier elmondta, sok esetben fordul elő, hogy nem romlandó árucikkeket foglalnak le a DGFP munkatársai, melyeket lehetőség szerint értékesít a hivatal, az így befolyt pénz az államkasszát gyarapítja. A 2012. február 28-án raktáron levő termékek teljes listáját a http://www.finantesm.ro/j/images/stories/Programe/Stoc28022012.pdf honlapon találhatják meg az érdekeltek, ahol arról is részletes információt kaphatnak, hogyan lehet megvásárolni az említett termékeket.