Az a cél, hogy a Memorandumot el is fogadják

Marosvásárhely – Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének fontos személyiségeivel találkozott Straszburgban a Székely Nemzeti Tanács küldöttsége (SZNT).

Izsák Balázs az SZNT elnöke és Árus Zsolt bemutatkozó látogatásuk során Lluis Maria de Puig az ET Parlamenti Közgyűlésének elnökével, Mateo Sorinas ET Parlamenti Közgyűlésének főtitkárával, Luc Van den Brande a néppárti frakció és a régiók bizottságának elnökével, valamint Eörsi Mátyással a harmadik legerősebb, a liberális frakció elnökével találkoztak és folytattak megbeszéléseket.

Lluis Maria de Puig 1811/2007-es regionalizációra vonatkozó ajánlásában megfogalmazta azt az elvet, hogy a régiók kialakításánál a regionális identitás és nem a gazdasági szempont az elsődleges és ajánlja, hogy ezek kialakításánál vegyék figyelembe a történelmi és kulturális hagyományokat. Izsák rámutatott, az SZNT számára ez azt jelzi, hogy a Székelyföld regionális identitása az ET egyik fontos dokumentumában is megerősítést nyert és ennek a szellemében fogják megtenni a további lépéseket is.


Az SZNT által megfogalmazott, a Székelyföld autonómiájára vonatkozó Memorandumot akár most is napirendre tűzhetnék, folytatta az SZNT elnöke de „számunkra nem az a fontos, hogy napirendre tűzzék, hanem az, hogy a parlamenti közgyűlés meg is szavazza és el is fogadja”, tette hozzá. Izsák szerint ennek a kérdésnek jelen kell lennie az ET Parlamenti Közgyűlésén (ETPK), az ET jogalkotási folyamatában mert nem csak az a cél, hogy egy határozatot elfogadjanak. Úgy ahogy az európai népek, országok, népcsoportok megjelenítik gondjaikat, a Székelyföld gondjait, jövőképét, célkitűzéseit is állandó jelleggel meg kell jeleníteni fogalmazott Izsák. „Hibás az a szkeptikus nézet, amely azt mondja, hogy az európai fórumok nem figyelnek ránk. Az európai fórumok pontosan annyira figyelnek egy kérdésre amennyire a kérdésnek a képviselői azt meg tudják jeleníteni”, mondta még.


A Lluis Maria de Puig-al való találkozón jelen volt Frunda György szenátor az ETPK román delegációjának a vezetője és Stelian Stoian, Románia Európa Tanácsi nagykövete. Tehát ezen a találkozón, Straszburgi viszonyokhoz mérve, Románia a legmagasabb szinten képviseltette magát hivatalosan. „Ez azt jelenti, hogy Románia számára kiemelt fontosságú az SZNT törekvése”, véleményezte Izsák Balázs.