Az önkormányzat a lakossághoz legközelebb álló, szolgáltató és kezdeményező intézményrendszer

Az RMDSZ már elkezdte a választásokra való felkészülést, véglegesítik a Szövetség választási stratégiáját is – jelentette be Kelemen Hunor ügyvezető elnök kolozsvári sajtóértekezletén, amelyen jelen volt Lakatos András oktatási ügyvezető alelnök is.

Kelemen Hunor idei első sajtótájékoztatóján, január 17-én, csütörtökön Kolozsváron úgy értékelte, nehéz lesz a 2008-as év. Romániában két választást is tartanak ebben az évben. A helyhatóságit várhatóan legkésőbb júniusban, a parlamenti választást pedig vélhetően legkésőbb novemberben szervezik meg – mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki azt is hozzátette, ezen a hétvégén a területi szervezetek elnökeivel vitatják meg a jelöltállítás kritériumrendszerét, amelyet az Ügyvezető Elnökség, az Önkormányzati Tanács és az Önkormányzati Főosztály készített elő, és amelyet január 26-i  ülésén fogadja el az SZKT.

Készül a jelenlegi választott tisztségviselők tevékenységének kiértékelése, ennek megfelelően születik majd döntés arról, hogy ki indulhat újabb mandátumért a Szövetség színeiben.

Az Ügyvezető Elnökség azt szorgalmazza, hogy a jelöltállításról szóló döntést a területi szervezetek hozzák meg – tájékoztatott Kelemen Hunor.

“Az RMDSZ kiemelt fontosságú településeknek tartja a székelyföldi városokat, valamint azokat a helységeket, – Szatmárnémetit és Szászrégent -, ahol nincs magyar többség, de mégis az RMDSZ jelöltjei kaptak polgármesteri mandátumot 2004-ben. Az a célunk, hogy megőrizzük a többséget azokban a megyei és helyi tanácsokban, ahol eddig is az RMDSZ volt többségben. Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen szeretnénk megnyerni a polgármesteri széket is” – mutatott rá az ügyvezető elnök.

Időközben a Szövetség, 2008-2013-as időszakra szóló önkormányzati stratégiáját is véglegesítik. A stratégia időtartama egybeesik az Európai Unió költségvetési időszakával – mutatott rá Kelemen Hunor. Ennek a dokumentumnak a legfontosabb alapelve az, hogy az önkormányzat a lakossághoz legközelebb álló, szolgáltató és kezdeményező intézményrendszer, és nem hatalmi pont – mondta az ügyvezető elnök, hozzátéve azt is, hogy hamarosan a stratégia szövegét is nyilvánosságra hozzák.

Az ügyvezető elnök kitért belpolitikai kérdésekre is, elmondta, az RMDSZ támogatja a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását, bár ez egyelőre procedurális okok miatt nem kivitelezhető. Ebben a rendkívüli ülésszakban a választási rendszer reformjával kapcsolatos törvénytervezetet készülnek elfogadni, valamint ratikfikálnák a lisszaboni szerződést.

A Szövetség támogatja Norica Nicolai kinevezését, amennyiben a miniszterelnök a parlament elé viszi javaslatát, ugyanis az államfő érveit nem tartják megalapozottnak.  – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke sajnálatának adott hangot, hogy az Európai Néppárt frakciója még mindig nem döntött Tőkés László tagságával kapcsolatban. Kelemen elmondta, nem értenek mindenben egyet a független EP-képviselővel, de néppárti tagságát az RMDSZ képviselői támogatják. Bíznak abban, hogy a Demokrata-Liberális Párt képviselői is jobb belátásra térnek – tette hozzá. Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor elmondta, a Szövetség támogatja László Attila jelöltségét. Mint ismeretes, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke jelezte, hogy indulna Kolozsvár polgármesteri székéért. “Támogatjuk a jelöltségét, mert úgy véljük, hogy László Attila megfelelő jelölt, és jó polgármestere lenne a kincses városnak” – mondta az ügyvezető elnök.   Lakatos András oktatási ügyvezető alelnök a közvitára bocsájtott közoktatási törvénycsomagról számolt be. Elmondta, hogy a három törvénytervezet  – az egyetem előtti oktatást szabályozó, a felsőoktatási valamint a pedagógusok jogállásáról szóló tervezet – sok tekintetben jobb, mint a korábbi jogszabályok, és ez nagyrészt az RMDSZ munkájának köszönhető.  Nem lehet azonban eltekinteni attól, hogy a jelenlegi tervezet szerint továbbra sem lehet majd külön tanterv alapján tanítani a román nyelvet és irodalmat a kisebbségekhez tartozó diákoknak, csupán az elemi tagozaton.

Az RMDSZ Oktatási Főszotályának kezdeményezésére és koordinálásával elkészült egy tanterv, amely már az oktatási minisztérium asztalán van, de ahhoz, hogy használni lehessen, törvénymódosításra van szükség, ugyanis a készülő tervezet az erről szóló fejezetet a korábbi tanügyi törvényből vette át – mutatott rá Lakatos András.