Az önbizalom visszanyerése is fontos

Az önbizalom visszanyerése is fontos
Nagyvárad – Hétfőn az Ady Központban ülésezett az RMDSZ Bihar megyei szervezetének területi választmánya. Kiss Sándor, a Megyei Tanács RMDSZ-es elnökjelöltje előbb összegzett, majd a közelgő választásokra is kitért.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének küldöttgyűlésén az első napirendi pont Kiss Sándornak, a Megyei Tanács (MT) elnökének a tevékenységi beszámolója volt. Mivel megitélésében önmagában az, hogy kicsi vagy nagy nem jelent semmit, a politikus amellett döntött, hogy statisztikai adatok bemutatásával összehasonlítja azt a két időszakot, amikor a megyei önkormányzat alelnöki (2000-2003), illetve elnöki (2004-2007) tisztségét töltötte be. Helyzetelemzésében többek közt arra hívta fel a figyelmet: összeségében az MT és alárendelt intézményei keretében az elnöki mandátum ideje alatt a magyar munkatársak száma 236-tal növekedett. Napjainkban már nem számít újdonságnak a megyeháza irodáin a kétnyelvű felirat, a magyar nyelvű levelezés, valamint a háromnyelvű fejléces papír. Szerinte négy év alatt sikerült az első mandátumban kiépített támogatási rendszereket részben megtartani, részben bővíteni, illetve újakat is létrehozni. Nagyváradi vonatkozásban egyebek mellett említést tett az állami színház és a bábszínház felújításáról, a Szigligeti Ede emléktábla avatásáról, a Várad folyóirat intézményesítéséről, valamint arról, hogy a filharmónia keretében a magyar néptánccsoport Nagyvárad néven külön tagozattá vált, az állami intézményeken pedig ma már két nyelven láthatóak az elnevezések.

Visszanyerni az önbizalmat

A küldöttgyűlés második részében Kiss Sándor a kampányidőszakról is szólt. Megitélésében abban az esetben, ha az RMDSZ nyeri a Bihar Megyei Tanács elnöki tisztségére kiírt választást, akkor nem fog szégyent vallani. A csapatmunka fontosságára hívta fel a figyelmet, és úgy vélte: a vezetői pozicióban erőt kell mutatni, mert csak így lehet eredményeket elérni. “Mindenki számára be kell bizonyítsuk, hogy a romániai magyarok nem csupán munkásnak jobbak a többségi nemzetnél, hanem vezetőnek is”, fogalmazott. Hozzátette: mindezehhez az önbizalmunk visszanyerésére is szükség van. “Én úgy gondolom, hogy Bihar megyében beindult egy folyamat. A Megyei Tanács elnöki tisztségére kiírt választás tulajdonképpen arról szól, hogy a megye első emberét válasszák meg az állampolgárok. Ha a voksolást egy magyar fogja megnyerni, akkor én úgy gondolom, hogy onnantól kezdve soha többé nem leszünk másodrangú állampolgárok a saját hazánkban”, közölte.

Ciucur L. Antonius